sport
688

Počelo buđenje iz inducirane kome: Schumacher je trepnuo

Klix.ba
Michael Schumacher (Foto: EPA)
Michael Schumacher (Foto: EPA)
Legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher nakratko je otvorio oči, odnosno trepnuo, objavio je francuski L'Equipe pozivajući se na izvore u bolnici u Grenobleu.

Ljekari u bolnici u Grenobleu počeli su jučer s procesom postepenog buđenja Michaela Schumachera iz inducirane kome. Njegova glasnogovornica je jučer tokom dana tu vijest demantovala, no L'Equipe tvrdi da iz pouzdanih izvora znaju da je slavnom vozaču Formule 1 smanjena doza sedativa koje prima te ga polako bude i rade različite neurološke testove.

Kako navodi list, Schumacher je danas očima dao znak, odnosno trepnuo tokom testova koje je radio šef tima hirurga Emmanuela Gayja.

Kako je istakao neimenovani izvor iz bolnice, treptanje je svakako pozitivan i važan znak u procesu buđenja iz inducirane kome.

Schumacher je doživio nesreću na skijanju u francuskom Meribelu 29. decembra prošle godine, kada je pao i udario glavom u stijenu. Od tada se nalazi u medicinskoj komi, a njegovo stanje se opisuje kao stabilno.

Stručnjaci navode da se pacijenti vrlo rijetko drže u komi mjesec dana, te navode kako će se Schumacher teško oporaviti nakon ove nesreće, prenosi AFP.