Prvaci NFL lige
18

Maestralni Mahomes odveo Kansas City Chiefse do drugog uzastopnog trijumfa na Super Bowlu

E. B.
Patrick Mahomes s trofejom Vince Lombardi (Foto: EPA-EFE)
Patrick Mahomes s trofejom Vince Lombardi (Foto: EPA-EFE)
Maestralni quarterback Patrick Mahomes je odveo Kansas City Chiefse do drugog uzastopnog trijumfa na Super Bowlu.

Igrači Kansas City Chiefsa su odbranili titulu prvaka NFL lige nakon što su u Las Vegasu u Super Bowlu savladali San Francisco 49erse rezultatom 25:22 nakon produžetka.

Titula najkorisnijeg igrača Super Bowla drugu godinu zaredom i treći put ukupno je pripala Mahomesu koji je kompletirao 34 od 46 pokušaja dodavanja za 333 jarda uz dva touchdowna, a također je probijanjem osvojio 66 jarda.

49ersi su imali jednu ruku na trofeju "Vince Lombardi" 1:53 minute prije kraja meča kada su poveli sa 19:16, no tada je Mahomes sjajno organizovao nekoliko napada svoje ekipe, te je omogućio Harrisonu Butkeru da tri sekunde prije isteka vremena pogodi lagani field goal s 29 jarda za produžetak.

U produžetku su 49ersi prvi napadali, ali su se nakon duge akcije morali zadovoljiti tek field goalom Jakea Moodyja sa 27 jarda.

Mahomes je tada pokazao zašto je jedan od najboljih igrača današnjice, te je doveo svoju ekipu u poziciju za touchdown, što je i ostvareno njegovim dodavanjem za Mecolea Hardmana koji je postavio konačnih 25:22.

Chiefsi su tako postali prva ekipa nakon 19 godina i New England Patriotsa koja je uspjela odbraniti naslov prvaka.

Za Chiefse je ovo bila treća titula prvaka u posljednjih pet sezona. Prije četiri godine su u finalu savladali upravo 49erse, dok su prošle godine bili bolji od Philadelphia Eaglesa.

Ukupno je za Chiefse ovo četvrta titula prvaka. Prvu su osvojili prije 54 godine.