Ima i hrvatski pasoš
27

Legendarni as bio je 13 puta prvak svijeta, a sada je u domovini proglašen teroristom

H. H.
Kasparov je 2013. napustio Rusiju i otišao u Sjedinjene Američke Države (Foto: EPA-EFE)
Kasparov je 2013. napustio Rusiju i otišao u Sjedinjene Američke Države (Foto: EPA-EFE)
Šahovski velemajstor i ruski opozicionar Gari Kasparov proglašen je kao terorista i ekstremista od zemlje rođenja Rusije.

Ministarstvo pravde još ranije je Kasparova uvrstilo u registar stranih agenata, a "kap koja je prelila čašu" bilo je kritikovanje Vladimira Putina poslije smrti Alekseja Navalnog.

Kasparov, koji se povukao iz šaha 2005. da bi se posvetio politici i aktivizmu, jednom je Putina nazvao najopasnijim čovjekom na svijetu.

Dodavanje na ruske liste "ekstremista i terorista" omogućava vlastima da blokiraju bankovne račune imenovanih bez sudskog naloga.

Plašeći se krivičnog gonjenja za svoje političke aktivnosti, Kasparov je 2013. napustio Rusiju i otišao u Sjedinjene Američke Države i sada živi u New Yorku.

Ruske vlasti su Kasparova označile kao stranog agenta u maju 2022. zbog navodnog finansiranja koje je dobio od Ukrajine.

Najmlađi svjetski šahovski prvak u historiji, koji je taj uspjeh ostvario sa svega 22 godine i titulu osvajao 13 puta, od 2014. godine ima i hrvatsko državljanstvo, a u Rusiji je s svojim djelovanjem u okviru stranke Druga Rusija postao ozbiljan igrač u politici.

ČaK je 2008. godine bio je kandidat za ruskog predsjednika, a tri godine kasnije bio je učesnik demonstracija protiv Putina, da bi 2012. bio uhapšen zbog podrške feminističkoj grupi Pussy Riot.