Vlast zasnovana na mitu
111

Gari Kasparov: Čim Krim bude oslobođen Putinov režim će se srušiti

V. K.
Gari Kasparov (Foto: EPA-EFE)
Gari Kasparov (Foto: EPA-EFE)
Šahovski velemajstor i ruski opozicionar Gari Kasparov govorio je o ratu u Ukrajini i ruskom režimu te je poručio kako kolaps ruske države nije idealan scenarije, ali da bi nastavak ruske imperije bio gori.

U intervjuu za Bild, Kasparov se osvrnuo i na probleme sa slanjem tenkova u Ukrajinu, a različita razmišljanja među zapadnim saveznicima ocijenio je kao uspjeh ruske propagande.

"Kada se suočite sa grabežljivcem, morate ga pogledati u oči. Ako pobjegnete, izgubili ste. Putin računa na ovu slabost i njegova propaganda slavi neodlučan stav Zapada. Diktator mora predstaviti sliku snage jer u suprotnom će pasti. Zato Putin stalno eskalira situaciju i prijeti nuklearnim oružjem", rekao je Kasparov.

Kada je riječ o budućnosti Rusije, Kasparov je naglasio kako Rusija može postati normalna država pod određenim uslovima.

"Zapad nema izbora između dobra i zla, već između zla i manjeg zla. Raspad ruske države nije idealan scenario, ali bi nastavak ruske imperije bio gori. Sovjetski Savez umro je 1991. godine, ali ne i imperijalni zahtjevi Rusije. Samo bez ovih tvrdnji Rusija može postati normalna država", mišljenja je šahovski velemajstor.

U razgovoru za njemački medij, Kasparov je Putina opisao kao blefera.

"Zapad ima ogromnu vojnu prednost i samo treba da se usudi da definiše svrhu rata. Putin je kao igrač pokera sa slabom rukom. Stalno blefira. Zna da je mnogo slabiji u vojsci pa zbog toga i dalje prijeti nuklearnim oružjem", ističe Kasparov.

Također, odgovorio je i na pitanje kada bi Putinov režim mogao postati stvar prošlosti.

"Čim Krim bude oslobođen Putinov režim će se srušiti. Takvim režimima su potrebni mitovi. Ako Rusi vide da je Krim izgubljen, mit će se srušiti", pojašnjava.

Na kraju intervjua Kasparov se osvrnuo i na mogućnost nuklearne eskalacije od koje strahuju mnogi.

"Znamo da je ruska korupcija mnogo efikasnija od ruskog oružja. Zahvaljujući njoj, vjerovatno je svaki general ili admiral postao multimilioner. Ako očekujete da će vaš nuklearni napad na Kijev ili Harkov rezultirati američkim odgovorom i ako znate da ćete biti mrtvi za 15 minuta, hoćete li riskirati svoj život? Imate mnogo novca na bankovnom računu, stan u Pragu, vilu u Malagi, unuke na Oxfordu. Hoćete li zaista umrijeti za Putina? Šanse za nuklearnu eskalaciju su minimalne", zaključio je Gari Kasparov.