Šahovska simultanka
296

Posjeta Kasparova Sarajevu 1994.: Samo je Marko Vešović uspio remizirati protiv njega

B. R.
(Foto: Centar za zaštitu i promociju šahovske baštine BiH)
(Foto: Centar za zaštitu i promociju šahovske baštine BiH)
Centar za zaštitu i promociju šahovske baštine Bosne i Hercegovine je objavio mnogima nepoznatu činjenicu o jučer preminulom književniku Marku Vešoviću, a to je da je remizirao u šahovskom meču protiv velemajstora Garija Kasparova.
Podsjetili su da je Vešović bio veliki ljubitelj šahovske igre. Istakli su da je prije raspada Jugoslavije redovno učestvovao na takmičenjima kulturno-umjetničkih radnika i javnih ličnosti, osvojivši nekoliko takvih turnira.

Šahovski prvak svijeta Gari Kasparov je od 19. do 21. jula 1994. bio u posjeti Sarajevu, što je mnogo značilo stanovnicima ovog grada i ostatka zemlje, prvenstveno šahistima. Njegova posjeta je imala odjeka širom svijeta, a jedna od Kasparovovih aktivnosti u Sarajevu je bila simultanka.

"Kao jedna od aktivnosti koje su bile organizirane bila je simultanka na 20 ploča, u kojoj su se šampionu suprotstavili mladi sarajevski šahisti, ali i poneki poznati javni radnici. Kasparov, poznat po nemilosrdnoj igri na sličnim priredbama i tada je bio nadmoćan i protivnike je savladao rezultatom 19,5:0,5. Jedini koji je uspio izvući remi bio je Marko Vešović", naveli su.

Kako su naveli u Centru za zaštitu i promociju šahovske baštine Bosne i Hercegovine, srećom, ova priredba je objavljena u šahovskom časopisu Revija King, još jednom čudu opstanka u nezamislivim ratnim uslovima, u kojem je sačuvana i fotografija sa simultanke.

Podsjećamo, Vešović je preminuo u Sarajevu u 78. godini. Do 1986. bio je asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a nakon toga počeo se baviti uredničkim poslom u izdavačkoj kući "Veselin Masleša". Jedan je od najpriznatijih hroničara Sarajeva pod opsadom (1992-1995.). Pisao je kolumne za brojne medije.