Legendarni ruski šahista
63

Kasparov: Putin nije igrač šaha, već pokeraš i dobar blefer u iskorištavanju protivnika

T. K.
Gari Kasparov (Foto: EPA-EFE)
Gari Kasparov (Foto: EPA-EFE)
Bivši svjetski prvak u šahu Gari Kasparov komentarisao je na Twitteru Putinov govor o stanju nacije poručivši da je već puno puta naveo da Putin nije igrač šaha, već pokeraš i dobar blefer samo u iskorištavanju neodlučnosti protivnika.

"Kao što sam rekao već puno puta, Putin nije igrač šaha. On je pokeraš, blefer dobar samo u iskorištavanju neodlučnosti protivnika. Odgovor je uvijek bio isti, ne igrati njegovu igru. Treba planirati, postaviti jasne strateške ciljeve, ne vjerovati blefovima ili distrakcijama", napsao je Kasparov na Twitteru.

On je podvukao kako je Putin u svom govor bio vrlo neiskren.

"Putinovo plačljivo, neiskreno predavanje zvučalo je još patetičnije kad ga se stavi u kontekst s liderima EU u Muenchenu, Bidenom i Zelenskim u Ukrajini te Bidenom i Dudom (poljskim predsjednikom, op.a.) u Varšavi", objavio je Kasparov.

Dodao je kako su Putinove nemoćne laži i bulažnjenje razotkrile koliko malo svijet treba Rusiju, ali i koliko malo je se treba bojati.

"Napuštanje pregovora koje već ignoriše, potrošene nuklearne prijetnje koje bi okončale njegov jadni život, cmoljenje o ratu koji je sam započeo i koji bi mogao završiti u jednoj sekundi, najbolje opisuju trenutno stanje", navodi bivši šahovski prvak.

Kasparov objašnjava kako naravno ne čita misli, ali da je bio u pravu u vezi Putina već duže vremena.

"Izgledao je i zvučao kao čovjek koji zna da je izgubio, koji zna da laže čak i samom sebi, ali se nada da njegovi neprijatelji to još ne shvaćaju", objasnio je.

Upozorava da u poziciji gubitnika postoji tendencija da se krene još tvrđe, da se ide s ishitrenim potezima.

"On glumi samouvjerenost. To je očajnička hrabrost osuđenih na propast. Sve dok Ukrajina i saveznici ne odustanu i nastave povećavati pritisak, pobjeda je sigurna", napisao je.