Nevjerovatna priča
60

Dva puta je pobijedio rak, vratio se i danas protiv O'Sullivana napada najveću titulu karijere

D. P.
Carter igra u životnoj formi (Foto: World Snooker Tour)
Carter igra u životnoj formi (Foto: World Snooker Tour)
Proslavljeni engleski igrač snookera Allister Ali Carter impresivnom pobjedom nad favorizovanim Markom Allenom (6:3) izborio je finale Mastersa u Londonu, jednog od tri najveća turnira u svijetu snookera.

Masters koji se tradicionalno u januaru igra u londonskom Alexandra Palaceu spada u "sveto trojstvo" snookera zajedno sa Svjetskim prvenstvom i UK Championshipom. Turnir koji se smatra Grand Slamom snookera privodi se kraju i danas će biti završen nakon što se obračunaju legendarni Ronnie O'Sullivan i Allister Carter, koji igra u životnoj formi.

Carter je sinoć rezultatom 6:3 savladao favorizovanog Marka Allena, trećeg igrača svijeta. U četvrtfinalu je izbacio ponajboljeg igrača današnjice Judda Trumpa, dok je u prvom kolu Mastersa bio bolji od još jednog favorita, Velšanina Marka Williamsa.

S druge strane, Ronnie O'Sullivan je jučer u polufinalu lako savladao Shauna Murphyja, a na putu do polufinala stajali su mu još Barry Hawkins i Ding Junhui. Niko nije bio prevelika prijetnja legendarnom Rocketu.

Današnje finale igra se na 10 dobijenih frameova, a počet će u 14 sati. Druga sesija se nastavlja večeras od 20 sati, a gledatelji na našim prostorima u finalu mogu uživati na kanalima Eurosporta.

Inače, Ali "Kapetan" Carter postao je profesionalac 1996. godine, a karijeru su mu obilježile teške životne borbe. Kronova bolest otkrivena mu je 2003. godine, a nakon toga u dva navrata je pobijedio rak i operacije te se vraćao jači nego ikad.

Prvo mu je u julu 2013. godine dijagnosticiran rak testisa, nakon čega je operisan i oporavio se te vratio snookeru krajem iste godine. No, sredinom 2014. godine objavio je kako mu je dijagnosticiran rak na plućima te je uzeo dužu pauzu od sporta.


Uspješno je završio i ovo liječenje uključujući i operaciju te se vratio na turniru u oktobru iste godine. Bez obzira na sve probleme koje je imao tokom karijere, Carter je uspio osvojiti pet rangirnih titula.

Međutim, nikada nije uspio osvojiti neki od tri najveća turnira u snookeru. Igrao je dva finala na svjetskim prvenstvima i jedno na Mastersu i sva tri je doživio poraze. U slučaju da danas savlada O'Sullivana, bit će mu to najveći uspjeh karijere, a kako u 45. godini igra u životnoj formi, ne bi bilo veliko iznenađenje da to i uspije.