Snooker za sladokusce
25

Ludnica na startu SP-a: Ispao branilac titule, na pragu smo još veće senzacije i imamo potez godine

D. P.
Situacija na stolu činila se bezizlaznom (Foto: Screenshot)
Situacija na stolu činila se bezizlaznom (Foto: Screenshot)
U vikendu iza nas počelo je prvo kolo Svjetskog prvenstva u snookeru, a kako se igra tokom dvije duge sesije, tek nekoliko mečeva je završeno.

Dosad je završeno šest duela prvog kola, a još dva su trenutno u toku, dok ih osam tek treba da počne. Plasman u osminu finala iz prvog kola izborili su Judd Trump, Dave Gilbert, Stephen Maguire, Shaun Murphy, Tom Ford i Jak Jones.

Aktuelni prvak i branitelj titule svjetskog prvaka Luca Brecel ispao je u prvom kolu od Davea Gilberta, tako da ćemo u Sheffieldu dobiti novog prvaka. Iskusni Englez slavio je rezultatom 10:9.

No, to nije najveća senzacija koja prijeti u prvom kolu turnira. Jedan od tri glavna favorita za osvajanje titule Mark Selby nalazi se pred ispadanjem jer gubi nakon prve sesije rezultatom 7:2 od mladog Joea O'Connora.

Meč se nastavlja od 15:30, a ispadanje Selbyja otvorilo bi put Juddu Trumpu i Ronnieju O'Sullivanu ka tituli.

Iako je prvenstvo u Crucible Teatru tek počelo, vjerovatno smo dobili i najbolji potez turnira. Izveo ga je Stephen Maguire u pobjedi protiv Alija Cartera rezultatom 10:7.

Škot se u 13. frejmu nalazio u potpuno bezizlaznoj situaciji, snookerovan iza zelene kugle. Put do crvenih nije bio otvoren, ali se Maguire fantastično snašao, iskoristio uglove rupe na vrlo atraktivan način i ovjerio crvenu kuglu.

Da stvari budu impresivnije, to je učinio na način da je ostao siguran jer Carteru nije ostavio laku crvenu kuglu za početak breaka.

Prvo kolo Svjetskog prvenstva u snookeru:

Završeni mečevi:

Brecel - Gilbert 9:10

Maguire - Carter 10:7

Muprhy - Lyu 10:5

Trump - Vafaei 10:5

Ford - Walden 10:6

Zhang - Jones 4:10

Mečevi u toku:

Selby - O'Connor 2:7

Wilson - Bingham 2:5

Sastaju se još:

Milkins - Pang

Wilson - Dale

Higgins - Jam. Jones

Allen - R. Williams

M. Williams - Jiahui

Ding - Lisowski

Hawkins - Day

O'Sullivan - Page