Komentari (53)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ako ćemo bodovati sport i neprikosnovene kraljice matematiku i fiziku šta ćemo sa silnom djecom koja osvajaju nagarde na nedržavnim takmičenjima iz literarnih i likovnih radova i drugih kategorija. Svako dijete može biti vrhunsko u nečemu. Proširiti vidike!
Upravo. Sta je sa djecom koja pohadjaju muzicke skole? Koja su talentirana za bilo koji vid umjetnosti? Robotika? Informatika etc. Ne bave se valjda djeca sportom radi BODOVA nego zato sto VOLE. Opet roditelji i njihove ambicije. Ako je 100% u sportu, njemu je bitno da zavrsi bilo koju srednju skolu tj da ima bilo kakvo opste obrazovanje. Zasto bi uzeo mjesto nekom djetetu koje je tata-mata za matematiku, ali nije za sport? Samo da bi roditelj mogao reci da ide u Drugu gimnaziju?!
Obezvrijedite sport i umjetnost, uvedite bodovanje iz vjeronauke!
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Toliko su nam uredjene skole i nastave da djeca odmah poslije srednje dizu ruke od knjige i idu van drzave
Pametni ako ih ne ceka posao sta ce bezveze oci izbijati, vrijeme, pare, zivce...da je i meni ova pamet srednja, vozacka i grana
Strašno je da djeca koja su svoje slobodno vrijeme koristila da u najboljem svijetlu predstavljaju našu državu na raznim državnim i međunarodnim takmičenjima iz raznih sportova a na ovaj način im se zato zahvaljuje. Nije dovoljno što država ne ulaže u sport i što roditelji sve to finansiraju pa su odlučili da ih na ovaj način još i kazne. Sjetite se da mi još medalje sa Olimpijade nemamo...
Ovo će djecu samo okrenuti od sporta i usmjeriti u razne oblike nezdravog načina života i devijantnog ponašanja.
Trula državica
skole u ovom obliku sve vise gube smisao .Poucnije youtube taberit
Kod nas djeca nose pet kila knjiga i vecinom uce lazi iz svi predmeta
Meni pri upisu srednje škole nisu uvazili ni jednu diplomu koju sam osvojio na federalnim/državnim takmičenjima iz tehničkog i informatike. Umjesto da ukidamo priznanja djeci za sportske uspjehe, trebamo proširiti kriterije za dodjeljivanje bodova djeci za sva ostala takmičenja, bilo iz sporta, matematike, historije, jezika itd. Bolje bi bilo da svi imamo jednake šanse da napredujemo u raznim discipinima, nego da niko nema ikakve šanse.
Pa to se sustinski moze rijesiti vrlo jednostavno. U ovisnosti od skole uzimaju se rezultati takmicenja koji su relevantni za istu, te ostala samo u obzir okoliko imamo dosta ljudi sa istim bodovima (sa manjim koeficijentom tezine). Ukoliko neko upisuje elektrotehnicku skolu, uzmes matematiku/fiziku/informatiku sa koeficijentom 1.0, dok ostala za 0.05.
Izgleda fa ovi hoce da odlucuju gdje ce koga upisati. Vrati bofove za sport ODMAH!. Preciziraj kriterije ako treba
To je suština
Odlična odluka. Najjače gimnazije pune "perspektivnih" sportaša koji jedva godinu prođu, a imali su 100 i više bodova na upisu.
Ma kakvi sportasi! Upisivali u II gimnaziju cetveroligase iz skijanja i to KS-a! Nidje veze. Ajmo da se radi o Pudar i slicno, foista talentima, zloupotreba kao i sve, a na stetu stvarnih odlikasa! Kakve veze informatika ima sa skijanjem?
Definicija uspješnog sportiste je kod nas poprilično jadna
Važno je napomenuti sa su do sada za ove bodove bili prihvaćeni samo individualni sportovi, dok su djeca koja se bave timskim sportovima, bez obzira na uspjehe, bila zakinuta cijelo vrijeme.
Da li je dosadasnja praksa bodovanja dala nekih uspjesnih sportista? Apsurd je da neko talentovano dijete ne bude primljeno npr. na matematski ili IT smjer gdje svi imaju min 100% i vise bodova zato jer neka djeca igraju bolje kosarku od njega. Mozda treba i ucesce u grand show bodovati.
Kada bi sve skole pokazale sve potvrde bilo bi svima jasno. Sve vrhunski sportisti, reprezentativci , osvajali sve i svasta . Zloupotreba potvrda iz svih sportskih saveza.
Ma ko je sta naucio u skoli realno. Praksa samo praksa i strucno usmjeravanje. Pa ne mozes imati 20 predmeta u srednjij skoli i biti dobar u svakom. Mi svasta po malo znamo a ni u cemu nismo vrhunski. Treba citav sistem preurediti
Nek ukinu, onaj s karatea ima milion medalja, to ode na takmicenje i donese sto medalje ne znas ni za sta. Ovaj vamo slomi se ko lud za jednu medalju
Odluka koja je podijelila javnost: Šta kaže struka o ukidanju bodova za sport pri upisu u srednju školu --- Cujjj sada problem sto u osnovnoj nije ucio pa bi da se vadi na "sport"! Uci, uci, uci i opet uci i na kraju bavi se i sportom. Sve se stize ko je organizovan i ko hoce, LUZERI imaju uvijek nekakav izgovor. fujjjjjjjjjjj