U potrazi za sistemom
36

Odluka koja je podijelila javnost: Šta kaže struka o ukidanju bodova za sport pri upisu u srednju školu

K. H.
Ranije su se uspjesi za sport bodovali za sve srednje škole na području KS (Foto: A. L./Klix.ba)
Ranije su se uspjesi za sport bodovali za sve srednje škole na području KS (Foto: A. L./Klix.ba)
Odluka Vlade Kantona Sarajevo, a koja je došla na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanje da izmijeni bodovanje dječaka i djevojčica sa sportskih takmičanja pri upisu u srednju školu izazvala je mnogo pažnje javnosti.
Do ove godine uspjesi na sportskim takmičenjima su se bodovali za sve srednje škole na području Kantona Sarajevo, no od ove godine to pravo će moći ostvariti isključivo učenici koji upisuju gimnaziju sportskog izbornog područja, a kao i do sada, bodovat će se samo takmičenja međunarodnog, državnog, entitetskog te kantonalnog nivoa.

Ipak, jasno je da ovakva odluka prvenstveno nije donesena na vrijeme, odnosno stupila je na snagu samo dva mjeseca prije eksterne mature, što je zasigurno uznemirilo učenike i njihove roditelje, koji su vjerovatno ranije računali na spomenute bodove. S novim pravilima, bodovi sa sportskih takmičenja samo će važiti pri upisu u Petu (sportsku) gimnaziju.

U biti, činjenica je da se Ministarstvo trebalo pobrinuti da se zaustavi svaka moguća zloupotreba ovog kriterija i da se jasno naznači šta znači sportski uspjeh, odnosno šta je vrijedno dodatnih bodova u borbi za listu primljenih učenika. Činjenica je, također, da ovakva rigorozna odluka nije korektna prema onim učenicima koji su zaslužili da budu nagrađeni za svoje izvanredne sportske rezultate tokom osnovnog obrazovanja.

Realno očekivanje je i da će ovo biti prva i posljednja godina u kojoj će važiti ovakva pravila, ili u suprotnom, ako se desi da ona i u budućnosti ostane na snazi, svim dječacima i djevojčicama će se poslati poruka da je njihovo učešće u sportu potpuno nebitno, što bi bio još jedan društveni apsurd.

Jer, ukoliko se kriteriji postave na pravi način i razdvoje "veliki" od "malih" uspjeha te pronađe model kojim će se jasno zaustaviti svaka zloupotreba i u suštini nepošteno bodovanje, onda se ne gubi vjera da uspješni sportisti - oni koji to stvarno jesu - uz sav trud mogu i trebaju biti i akademski ambiciozni, što je sasvim prirodna pojava.

"Nema olimpijske medalje bez školskog sporta"

Samir Šarić, predsjednik Sportskog saveza Kantona Sarajevo, smatra da je ovakva odluka ukidanje "zadnjeg benefita" koji dječaci i djevojčice imaju od sporta, no i on je mišljenja kako nije pošteno da se bilo kakve potvrde, s druge strane, zloupotrebljavaju.

Posebno je naglasio važnost školskog sporta, za koji je, između ostalog, rekao da u Kantonu Sarajevo ne postoji.

"Školski sport je nešto što je ključno, vrlo bitno i najbitniji segment u Kantonu Sarajevo, općenito u društvu i u školama. Mi školski sport u Kantonu Sarajevo nemamo, svi na to zatvaraju oči, ja sam čak rekao da u budžet ove godine budu uvrštena sredstva s kojima ćemo uraditi psiho-fizička testiranja naše djece u svim školama, da vidimo u kakvom stanju su nam dječaci i djevojčice", rekao je Samir Šarić i nakon što je rekao kako nije za ovakvu rigoroznu promjenu u bodovanju, objasnio je:

"U Sarajevu, školski sport je zanemaren i mrtav. Bodovi sa sportskih takmičenja i nagrada za sportiste su bili jedina nada i jedina svjetla tačka sporta u Kantonu Sarajevu, a i to je sada ugašeno. Sada mi niko ne može navesti nijedan način zbog kojeg bi neko dijete treniralo sport, osim iz zdravstvenih razloga. Sve benefite koje sportista treba imati su ukinuti, ovo je zadnji koji je ukinut i oni to nisu smjeli uraditi na ovakav način. Nisam ni ja za to da se te potvrde zloupotrebljavaju i da neko to koristi na negativan način, ali naravno da uvijek postoji način da se to napravi i da bi to bilo na snazi do te mjere da se sportisti i oni koji treniraju sport, imaju vrhunske rezultate, da im se to prizna kroz školu i da im se olakša treniranje. To je suština školskog sporta, koji mora kroz škole davati razvojnom sportu u klubove masu, iz koje će klubovi izvući vrhunske sportiste. Za kraj: Nema olimpijske medalje bez školskog sporta!"

Samir Šarić, predsjednik Sportskog saveza Kantona Sarajevo i Teakwondo saveza BiH:
Samir Šarić, predsjednik Sportskog saveza Kantona Sarajevo i Teakwondo saveza BiH: "Školski sport je nešto što je ključno"

Šarić nam je također rekao i to da je već obavio razgovor s ministricom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Naidom Hota-Muminović te da je ona izrazila spremnost za rješavanje ovog problema.

Olimpijski komitet BiH: "Mi smo za adekvatnu valorizaciju sporta"

Odgovor na ovakvu promjenu pravila tražili smo i iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine kao krovne sportske kuće u BiH, no osim toga da podržavaju svako bavljenje sportom i da su za svaki vid popularizacije sporta, nisu dublje željeli ulaziti u odluke nadležnih institucija.

"Sportisti su uvijek u fokusu pažnje Olimpijskog komiteta BiH. Mi podržavamo sve aktivnosti bavljenja sportom koje promovišu olimpijske vrijednosti i sve aktivnosti koje vode jačanju sportskog sistema BiH u skladu s Olimpijskom poveljom MOK-a. Olimpijski komitet BiH se zalaže za bavljenje, popularizaciju i adekvatnu valorizaciju sporta i u srednjoškolskoj dobi, a sve vezano za ovo pitanje je isključivo u domeni i odgovornosti nadležnih institucija, koje donose odgovarajuće odluke, odnosno kriterije", rečeno nam je iz ove institucije.

Olimpijski komitet BiH smatra da je ovo pitanje isključivo u domeni i odgovornosti nadležnih institucija
Olimpijski komitet BiH smatra da je ovo pitanje isključivo u domeni i odgovornosti nadležnih institucija

"Odluka o promjeni bodovanja je došla prekasno"

Kontaktirali smo i Namira Ibrahimovića, bivšeg direktor Osnovne škole "Safvet beg Bašagić" i prosvjetnog radnika koji je vodio kurikularnu reformu, a on kaže da ova situacija nije crno-bijela i da ne može reći da je odluka pravedna ili nepravedna.

Ipak, Ibrahimović je prvenstveno kazao da nije potrebno uvoditi promjenu pravila mjesec dana prije eksterne mature te da je taj nivo promjene propisa trebao doći najmanje prije godinu dana, kako bi djeca i njihovi roditelji mogli biti spremni na to.

"Takva promjena je došla prekasno i nažalost, to nije prvi put da promjene pravila dolaze pred sami upis i uvijek izazivaju različite kontroverzne. Opet, to je sve u skladu s onim što ministarstvo generalno radi, tačnije donosi ozbiljne odluke na vrlo brz, jednostavan i kratak rok da bi se one provele. Ovo generalno nije dobro, mi imamo eksternu maturu koja donosi više štete nego koristi, nema nikakve analize onoga što djeca znaju, a na kraju je to ogroman stres i za kako za učenike, tako i za nastavnike i roditelje. Na kraju, taj aparat da se provede eksterna matura košta jako puno, a onda to ne stoji. I onda, veliki je fokus na tri predmeta, koja donose jako velike bodove za upis, prije svega u gimnazije. To su maternji jezik, engleski jezik i matematika, što opet zanemaruje sve druge nastavne predmete koje učenici izučavaju u toku svog osnovnog obrazovanja. Trebalo bi se ozbiljno raspraviti o tome koji bi drugi pravedniji sistem bio važan ili bitan, a tek onda da vidimo i kako se dodatni bodovi trebaju davati i šta nam je važno da djeca rade", kaže nam Ibrahimović.

Ibrahimović: Veliki je fokus na tri predmeta, što zanemaruje sve druge nastavne predmete (Foto: presscentar.uns.org.rs)
Ibrahimović: Veliki je fokus na tri predmeta, što zanemaruje sve druge nastavne predmete (Foto: presscentar.uns.org.rs)

Smatra da za osnovce nije pametno vezati bilo koje zanimanje ili interesovanje u kontekstu toga da oni imaju olakšice pri prelasku na naredni nivo obrazovanja.

"Slika nije crno-bijela - nije pravedno, nije ni nepravedno - ali je čitav postavljeni sistem loš. Potpuno je nekorektno prema učenicima mijenjati pravila neposredno prije samih prijemnih ispita. Mi ne trebamo vezati dječija zanimanja i interesovanja isključivo za to da će imati olakšice u prelasku u naredni nivo obrazovanja. Ovdje mora suštinski biti važno da se sva djeca bave sportom, bez obzira na takmičarski nivo, važan je sport i on se treba razvijati krzo druge različite programe. Motivacija za sport djeci treba biti drugačija, a ne isključivo bodovi koji će im olakšati naredni nivo obrazovanja. Ja sam za raspravu, da se ozbiljno raspravi ovo što postoji. I s bodovima iz sporta nije u redu, ali i bez bodova iz sporta nije u redu, dakle, suštinski se treba raspraviti i donijeti objektivniji parametri za upis djece u srednju školu", zaključio je Ibrahimović.

Sistem je opet zakazao i pokazao sve svoje nedostatke - to je vrlo jednostavan zaključak iz svega onoga što se desilo prethodnih dana. Zakazao je jer po ko zna koji put nije spremno odgovorio na problem, odnosno nije ponudio rješenje da kriteriji budu pošteni. Zbog zloupotreba i nespremnosti da se tome stane u kraj i jasno naznači šta je uspjeh, a šta ne, te umjesto jasnih pravila i smjernica za budućnost, dobili smo potpuno ukidanje benefita za uspješne sportaše. A žargonski rečeno, to nije fair-play.