Red Bull Stratos
67

FOTO+VIDEO / Odbrojavanje počinje: Skok s ruba svemira planiran 8. oktobra

Klix.ba
Sve je spremno za historijski skok Felixa Baumgartnera s ruba svemira - tačnije, s visine od 36.576 metara. Nakon što je pretrpjela oštećenje tokom probnog skoka u julu, popravljena kapsula je 24. septembra uspješno prošla simulacijske testove u komori sa stratosferskim uslovima i potpuno je spremna za let. Datum skoka je 8. oktobar. Mjesto - Roswell u saveznoj američkoj državi New Mexico.

Austrijski ekstremni sportista je oduševljen što je započelo odbrojavanje do njegovog pokušaja da postane prva osoba koja će vlastitim tijelom probiti zvučni zid (1.100 km/h), obarajući niz svjetskih rekorda – najbrži slobodni pad, najviši skok padobranom, najviši let čovjeka balonom i najduži slobodni pad (oko 5 minuta i 30 sekundi).

"Osjećam se poput tigra koji želi van iz kaveza", izjavio je 43-godišnji Baumgartner, jedan od najpoznatijih svjetskih BASE skakača i ekstremnih sportista, koji je 2003. godine uz pomoć posebno dizajniranih krila prvi u historiji preletio La Manche slobodno padajući.

Baumgartner i tim Red Bull Stratosa se godinama pripremaju da obore rekord za najviši skok, postavljen prije 52 godine. U tu je svrhu napravljen divovski helijski balon, koji kapsulu sa Felixom treba podići na visinu od 36.576 metara, kako bi on potom skočio iz kapsule i u slobodnom padu vlastitim tijelom probio zvučni zid te se prizemljio uz pomoć padobrana.

U julu je kapsula oštećena prilikom drugog probnog skoka sa visine od 29.610 metara. Tokom skoka Felix je slobodno padao brzinom i do 864 km/h te se sigurno spustio na tlo. Popravljena kapsula je 24. septembra podvrgnuta testiranjima u visinskoj komori u bazi Brooks City, gdje je izložena ekstremnim uslovima kakvi vladaju u stratosferi i uspješno je prošla sve testove.

Kao radni datum Baumgartnerovog skoka određen je 8. oktobar. Art Thompson, tehnički direktor misije, oprezno je optimističan u vezi sa datumom, dopuštajući odstupanje od dan-dva. Naime, neophodni su savršeni vremenski uslovi kako bi balon dostigao potrebnu visinu. Don Day, meteorolog Red Bull Stratos misije, kaže: "Rana jesen u New Mexicu jedno je od najpovoljnijih razdoblja u godini za lansiranje balona u stratosferu“.

Glavni cilj misije Red Bull Stratos jeste prikupljanje vrijednih naučnih podataka koji bi mogli znatno unaprijediti sigurnost svemirskih putovanja i omogućiti spašavanje iz svemirskih letjelica iskakanjem sa velikih visina u slučaju opasnosti.

Više o misiji Red Bull Stratos potražite na www.redbullstratos.com