Bio na dužnosti
66

Zvanični FIFA-in doktor preminuo tokom navijačkog divljanja u Nigeriji

K. H.
Joseph Kabungo (Foto: Twitter)
Joseph Kabungo (Foto: Twitter)
FIFA-in doktor Joseph Kabungo preminuo je tokom stampeda navijača nogometne reprezentacije Nigerije, a koji je uslijedio nakon što ova reprezentacija nije uspjela osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo.
Navijači Nigerije su, bijesni zbog činjenice da nakon 16 godina neće igrati na smotri najboljih svjetskih selekcija, ušli na teren i tom prilikom lomili i palili sve što im se našlo na putu.

I iako se činilo da je to, uz napad na gostujuće navijače iz Gane, bilo najstrašnije što se desilo na stadionu, u srijedu ujutru stigla je informacija da je doktor Joseph Kabungo, a koji je na utakmici bio kao zvanično lice Afričke nogometne konferencije, preminuo od posljedica zadobijenih u stampedu.

Informaciju o smrti ovog FIFA-inog doktora potvrdio je Nogometni savez Zambije.

"Nogometni savez Zabije pridružuje se cijelom nogometnom svijetu u žaljenju za doktorom Josephom Kabungom. On je bio FIFA-in i CAF-ov zvanični doktor, a na stadionu je bio na dužnosti. Smatramo da je previše rano govoriti o razlozima njegove smrti i smatramo da je ipak bolje sačekati zvanične izvještaje koji će utvrditi šta se tačno dogodilo", navedeno je u saopćenju, a dalje se dodalo:

"Bio je posvećen svom poslu i cijenjen i voljen u nogometnoj zajednici. Njegova smrt je veliki gubitak jer je riječ o čovjeku koji je bio oslonac brojnim generacijama igrača, kao i svojoj porodici. Bio je jedan od najboljih predstavnika Zambije na svjetskim događajima."

[TWITTER]1509055617268391939[/TWITTER]

Tamošnji mediji tvrde da su se domaći navijači u jednom trenutku sukobili i s policijom i da je čak korišten suzavac, a napali su i gostujuće navijače koji su bili na stadionu.

Gana je golom Parteyja u 10. minuti došla u vodstvo od 1:0, a samo 12 minuta nakon toga Troost-Ekong s bijele tačke pogađa za 1:1, no to repreznetaciji Nigerije nije bilo dovoljno za plasman na Mundijal.