Zanimljiva promjena
49

FIFA je odustala od plavog kartona, ali su smislili novo pravilo protiv golmana

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni odbor nogometnih asocijacija (IFAB) je u dogovoru sa FIFA-om odustao od uvođenja plavog kartona u nogomet, ali sprema novo pravilo koje će "pogoditi" samo golmane.
Plavi karton se trebao pokazivati za privremena isključenja prema kojem će igrači biti udaljeni s terena na 10 minuta ako počine prekršaj kako bi spriječili razvoj kontranapada ili pokažu neslaganje prema službenoj osobi utakmice.

No, IFAB je u dogovoru sa FIFA-om odustao od uvođenja tog pravila nakon što se pojavilo mnogo kontraargumenata, među kojima je ono najčešće bilo - šta ako golman dobije plavi karton?

IFAB se sada skoncentrisao na jedno pravilo koje već postoji, ali ga golmani "zloupotrebljavaju" svakodnevno.

Radi se o pravilu prema kojem golman ne smije držati loptu u ruci duže od šest sekundi, ali zaista rijetko viđamo da ga sudije poštuju i dosuđuju indirektne udarce za protivnika na mjestu gdje je golman napravio prekršaj pravila.

Štaviše, često smo svjedoci da golmani "kradu" vrijeme tako da drže loptu u rukama čak i po 30-ak sekundi, a IFAB sada tome želi stati u kraj.

Prema novom pravilu, golman će moći držati loptu u rukama osam umjesto šest sekundi, ali će sudija brojati sekunde.

Pri isteku tri sekunde sudija će biti dužan podići ruku i prstima odbrojavati posljednjih pet sekundi.

Ukoliko golman ne ispusti loptu iz ruku, sudija će dosuditi loptu u korist protivničke ekipe, ali neće se raditi o indirektnom udarcu na mjestu gdje je golman napravio prekršaj pravila.

Naime, u slučaju da golman drži loptu u rukama duže od osam sekundi, protivnik će imati ubacivanje lopte iz auta u liniji s tačkom jedanaesterca ili korner.

U anketi možete glasati da li se slažete sa ovim novim pravilom, odnosno da li smatrate da će ono smanjiti "krađu" vremena na utakmicama.