Nogomet
268

Zmajevi postižu 3,8 pogodaka po utakmici, Džeko prvi strijelac kvalifikacija

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Izabranici Safeta Sušića visoko su u petak naveče u Rigi porazili domaću selekciju u okviru 6. kola kvalifikacija za plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2014. godine održati u Brazilu. Bilo je 5:0.

Pored pet postignutih golova naši reprezentativci stvorili su još nekoliko izglednih prilika. U šest kvalifikacionih utakmica Zmajevi su postigli 23 pogotka ili 3,8 po utakmici. Fantastičan učinak.

Od mogućih 18, Spahić i saigrači osvojili su 16 bodova. Zabilježeno je pet pobjeda i remi u Atini sa Grčkom. Naš golman Asmir Begović primio je svega tri pogotka. Naš državni nogometni tim po svim statističkim podacima na vrhu je liste evropskih kvalifikacija.

Iza BiH nalazi se Njemačka koja je u šest utakmica postigla 22 (3,7 po utakmici), a primila sedam pogodaka. Također, Elf je u šest mečevao osvojio 16 bodova.

Na trećem mjestu je Engleska koja je postigla 21 (3,5 po utakmici), a primila tri pogotka. Ipak, Tri lava su u šest dvoboja upisali tri pobjede i tri remija.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Holandija je zabilježila svi šest pobjeda. Oni su u šest sudara postigli 20 (3,3 po meču), a primili dva pogotka. Nalaze se na četvrtom mjestu.

BiH može se pohvaliti da ima i najboljeg strijelca kvalifikacija Starog kontinenta. Na toj listi vodi Edin Džeko koji je poentirao osam puta. Izraelac Tomer Hemed je u četiri okršaja suparničku mrežu zatresao šest puta.

Na poziciji broj tri je Vedad Ibišević koji je, također, šest puta matirao golmane drugih reprezentacija. Sve sugerira da smo na dobrom putu da se plasiramo na Mundijal. U to više niko ne sumnja.

Bh. reprezentativci iz Latvije se vraćaju danas, a njihovo dolazak na Međunarodni aerodrom Sarajevo zakazan je za 15:30 sati.