Nogomet
0

Xabi Alonso optužen za utaju poreza

Klix.ba
Xabi Alonso (Foto:EPA)
Xabi Alonso (Foto:EPA)
Španska služba za porezne poslove optužila je Xabija Alonsa da je, još u vremenu dok je nosio dres madridskog Reala, utajio porez na prihod ostvaren prodajom prava na korištenje njegovih fotografija.

Kako prenosi španski El Mundo, zvijezda Bayerna u periodu od 2010. do 2012. godine novac ostvaren ovim putem uplaćivala je na račune stranih firmi.

Naime, u Španiji fudbaleri raspolažu pravima fotografija na kojima su oni prikazani, s tim da ta prava mogu prodati.

Naprimjer, singapurski milijarder Peter Lim za narednih šest godina otkupio je prava na fotografije Cristiana Ronalda, a Neymar je najbogatijem Brazilcu Eikeu Batisti prodao prava na doživotno korištenje njegovih fotografija.

Sam Xabi Alonso svoj stav o ovom pitanju izrazio je putem Twittera: "Uvijek sam se odazvao svim svojim obavezama vezanim za uplatu poreza. Učinit ću sve kako bi dokazao svoju nevinost i poštovat ću svaku odluku suda".

Slična parnica vodila se i protiv Javiera Mascherana, Alonsovog bivšeg kolege još iz vremena dok su obojica igrali za Liverpool.

Naime, igrač Barcelone optužen je da je u roku od dvije godine utajio porez od prava na korištenje njegovih fotografija u vrijednosti od 1,5 miliona eura. Novac je navodno uplaćivan na račun jedne firme u Miamiju.

Tačna suma za čiju utaju španske vlasti optužuju Xabija Alonsa još uvijek nije poznata, ali kako prenosi El Mundo, pretpostavlja se da je također riječ o 1,5 miliona eura.

Zanimljivo je da su i Alonso i Mascherano za prodaju prava na korištenje njihovih fotografija koristili istog agenta.