Baraž za SP
52

Rukometaši BiH u drami remizirali s Portugalom i ostali bez Svjetskog prvenstva

N. M.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Rukometaši Bosne i Hercegovine remizirali su s Portugalom u Mejdanu rezultatom 26:26 i nakon velike drame u ovoj utakmici se oprostili od borbe za Svjetsko prvenstvo.
Bio je to revanš meč baraža za Svjetsko prvenstvo, pošto su u četvrtak Portugalci na domaćem terenu u Guimaraesu slavili 29:19. Dvomeč je tako okončan ukupnim rezultatom 55:45 u njihovu korist.

Dobro je večeras BiH otvorila utakmicu i vodila u uvodnim minutama pa je nakon šest minuta igre bilo 4:2. No, Portugal je ubrzo podigao nivo svoje igre i anulirao prednost našeg državnog tima.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Potom se dugo igralo gol za gol, a sredinom prvog poluvremena BiH pravi seriju 3-0 i stiže do vodstva 12:10. Na isti način su uzvratili Portugalci i serijom od 5-0 stigli do preokreta i vodstva od 15:12.

Na odmor između dva poluvremena otišlo se s prednošću Portugala od 17:13, a i drugi dio meča sjajno otvara BiH i topi prednost gostiju.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Dvanaest minuta igre bilo je potrebno da BiH dođe do poravnanja od 20:20, zbog čega je selektor Portugala zvao time-out.

Nakon toga je Portugal došao u vodstvo i čuvao je +2 sve do dva minuta prije kraja kada Panić pogađa za 26:25, a potom Vukšić iz sedmerca za 26:26!

To je bio i konačan rezultat, iako je BiH imala tri napada za pobjedu. U prvom su nam Portugalci uzeli loptu, u drugom je propao cepelin, a u trećem Panić nije pogodio.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U dresu BiH je večeras najbolji pojedinac bio Mirko Herceg sa 7 golova, 4 je dao Milan Vukšić, a po 3 su postigli Senjamin Burić i Mislav Grgić.

Kod Portugalaca je prvo ime večeras bio Diogo Branquinho sa 4 gola, a po 3 su postigli Iturriza, Miguel Martins, Alexandre Cavalcanti i Rebelo Nazare.

Svjetsko prvenstvo se igra 2025. godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Rezultat:

BiH - Portugal 26:26, ukupno 45:55