Nogomet
12

Analiza / Vels nije uspio nadomjestiti Ramseya, Portugal ubacuje u veću brzinu

Piše: Rijad Durkić
Veliko finale Eura 2016 dobilo je svog prvog finalistu i bez obzira šta će ko reći, to je apsolutno zasluženo reprezentacija Portugala. Momci trenera Fernanda Santosa dizali su se u toku turniru, a najbolju utakmicu ostavili su baš za polufinale. Sinoć su sa dva-tri bljeska svog najboljeg igrača okrenuli utakmicu na svoj mlin i Vels nije mogao nazad.
Foto: EPA
Foto: EPA

Vels je bez Aarona Ramseya bio još previdljiviji, time i lakše kanalisan, mnogo lakše kontrolisan. Šok s početka drugog dijela nije uspio prevladati, činilo se da jednostavno nemaju niti s čime.

Polufinale je već utakmica koju igrate sa zadnjim snagama kojim raspolažate i s punim obimom kadra koji ste poveli. Skoro sve reprezentacije koje su ušle u veliku četvorku ovog Eura ozbiljno su desetkovane kartonima i povredama.

Izostanci koji su obilježili utakmicu

Fernando Santos rješavao je ovom prilikom niz teških rebusa. Zbog kartona nije moglo biti važnog kotačića veznog reda Williama Carvalho, a povrede su od terena udaljile glavnog čovjeka portugalske odbrane i zvijezdu Real Madrida Pepea. Upitan je bio i Andre Gomes. Santos je pragmatičan tip, sredinu odbrane pokrivali su Fonte i Bruno Alves, a prazna mjesta u veznom redu popunili su Danilo i Adrien.

Početni sastavi
Početni sastavi

Chris Coleman imao je još više problema. Zbog kartona nedostajale su mu vođe zadnje i vezne linije. Bena Davisa mijenjao je James Collins, a sjajnog na ovom Euru, "srce i dušu" ovog tima Aarona Ramseyja, nastojao je nadoknaditi Andy King. Upravo će izostanak Ramseya ostati ključna stvar cijelog ovog dvoboja. Opet, sve je ovo prateći ansambl, muzičari u brojnom orkestru, svi smo čekali susret dva čovjeka, Cristiana Ronalda i Garetha Balea.

Taktičke postavke prepisane iz prošlih utakmica

Analitičari su ipak više razmišljali o suprostavljanju dva opozitna fudbalska sistema, velških 3-5-2/5-3-2 protiv portugalskih 4-4-2. Samo jedan velški igrač na boku nije se činio premalo, kad se zna da Portugal ne igra sa klasičnim krilima. Izostanak Ramseya učinio je Allena jako siromašnim s opcijama prema naprijed. Portugal je gomilajući igrače iza lopte lako kontrolisao posjed Velsa.

Allen s loptom, ali bez pas opcija prema naprijed (fotografija broj 1)
Allen s loptom, ali bez pas opcija prema naprijed (fotografija broj 1)

Naravno od svih predviđanja najtačnija su bila ona da ćemo gledati šansama siromašnu utakmicu. Jasno, jer Portugal je do polufinala došao na čudesan način, bez ijedne pobjede u 90 minuta, dok je Vels ekipa s igračem više u zadnjoj liniji i maksimalno okomitim pristupom te minimiziranjem rizika u igri.

Portugal je imao naglašeni romb u sredini terena, ali romb sa samo jednom fiksnom tačkom, onom najdefanzivnijom. Do odbrane je stajao Danilo, stasiti defanzivni veznjak Porta. Tri prednje tačke bile su promjenjive. U toj promjeni sadržavala se sva naznaka fluidnosti igra portugalskog sastava.

Romb Portugala u sredini terena (fotografija broj 2)
Romb Portugala u sredini terena (fotografija broj 2)

Vels je naravno nastojao prijetiti iz tranzicije, ali znajući nizak nivo rizika u igri Portugala, to je bilo jako rijetko. Na postavljenu odbranu prostor su osvajali jedino po boku, gdje bi dva od tri veznjaka prilazila aut-liniji i postajali pas opcija Tayloru i Gunteru. Ili bi se uz aut-liniju izvlačio sam Gareth Bale, tražeći malo prostora i bježeći od Danila i svojih standardnih čuvara iz sredine terena.

Vels najlakše osvajao prostor uz aut liniju, vidimo trougao Gunter–Bale–Robson-Kanu (fotografija broj 3)
Vels najlakše osvajao prostor uz aut liniju, vidimo trougao Gunter–Bale–Robson-Kanu (fotografija broj 3)

Ipak, najčešće se i tranzicija Velsa svodila na to da se prolongira u pozicijski napada, pa da Bale dolazi do lopte u pozicijama koje nisu njegove ili koje su daleko do komfornih pozicija ovog krilnog napadača kad nastoji na širokom prostoru imati odbrambenog igrača ispred sebe.

Bale s loptom, a ispred njega cijela defanzivna struktura Portugala (fotografija broj 4)
Bale s loptom, a ispred njega cijela defanzivna struktura Portugala (fotografija broj 4)

Odluka na početku drugog dijela

I onda je početak drugog dijela okrenuo utakmicu za 180 stepeni. Dva gola Portugala u tri minute doveli su Vels u skoro pa bezizlaznu poziciju. Prvo je Ronaldo na trenutak pokazao svu svoju eksplozivnost i skočnost, da bi potom isti igrač šutirao ili asistirao za Nanijev gol. Za čas semafor je pokazivao 2:0.

Colemanu je trebalo pet minuta da dođe sebi od šoka i prva stvar koju je napravio bila je promjena. Veznog Ledleya zamijenio je stasiti napadač Sam Vokes, što je značilo i dodatano izbjegavanje sredine terena i bunarenje dugim loptama.

Portugal je onda mogao da radi ono što najviše voli, a to je prepuštati protivniku loptu, te iz tranzicije biti opasan i u ovom slučaju tako završiti priču zvanu polufinale. Defanzivno je njihova 4-4-2 zona usmjeravala Velšane na bok, te time uzročno-posljednično ih tjerala da napade završavaju centriranjem, što je protiv ekipa Farnanda Santosa osuđeno na neuspjeh.

Prije Velšana, do gola su mogli Portugalci koji su prijeteći iz kontri bili na korak da savladaju zbunjenog Hennesseyja koji je imao i boljih utakmica u nacionalnom dresu. Ostalo je 2:0 na kraju, velika pobjeda za Ronalda i društvo, tuga za Balea i Velšane.

Karakterisična situacija iz drugog dijela utakmice, kontra Portugala
Karakterisična situacija iz drugog dijela utakmice, kontra Portugala "4v3" (fotografija broj 5)

Portugal tako ide u veliko finale svjestan da tamo može samo pobijediti, bez obzira na protivnika, ali i konačan rezultat. Fernando Santos jako je potcijenjen strateg, po mom sudu najzaslužniji čovjek za ovaj veliki uspjeh. Ne treba zaboraviti niti Cristiana Ronalda, čovjeka koji je odlučio ovu utakmicu, ali pokazao i u drugim detaljima koliko mu je bitna ova utakmica. Ronaldove defanzivne kretnje iz ove utakmice dokaz su da se sve može, kad se hoće.

Portugal na Euru - Grčka s više talenta i Ronaldom u napadu

Velšanima ostaje tuga zbog poraza, ali i sreća da je iza njih jedan zbilja veliki turnir, nekoliko sjajnih pobjeda i ovaj poraz protiv ekipe koja je znala biti bolja kad je to najpotrebnije.