Nogomet
40

Specijal / Portugal na Euru - Grčka s više talenta i Ronaldom u napadu

Piše: Rijad Durkić
Foto: EPA
Foto: EPA
Najopasniji su oni trojanski konji, na prvi pogled rekli bismo neopasni subjekti, a ipak unutar sebe sadrže pregršt mladog talenta, igrača željnih potvrđivanja, koje vodi stari prekaljeni trenerski lisac, a u samom vrhu napada kao šlag na kraju dođe ponajbolji svjetski napadač i strijalac. To je današnji Portugal, na prvi pogled sasvim prosječna reprezentacija, imenično najslabija u zadnjih petnestak godina, ali zar je to zaista tako?

Glavne snage današnjeg Portugala drugačije su od onih od prije četiri ili osam godina, ali ova talentom uvijek imućna nacija, koja kao na traci izbacuje vrhunske potencijale i od njih stvara sjajne igrače, vrijedna je punog respekta i na ovom Euru mogla bi plesati jako daleko u turniru. Voljom ždrijeba upali su u relativno laku i prolaznu grupu, koju uz ozbiljan pristup mogu iskoristiti za dizanje forme i pripremu nastupa u eliminatornoj fazi za koju bi stil njihovog selektora trebao biti idealan.

Strateg tehničkog usmjerenja

Dobrog čovjeka Fernanda Santosa sjetit će se svaki ljubitelj fudbala u našoj zemlji i regiji. Čovjek je vodeći Grčku četiri godine redovno igrao sa reprezentacijama iz naše bivše države i uvijek na kraju uspijevao otići dalje. U kvalifikacijama za posljednje Evropsko prvenstvo, ono u Poljskoj i Ukrajini, Santosovi Grci u kvalifikacijskoj grupi preskočili su na papiru talentiraniju Hrvatsku, a na završnom turniru na kome im niko nije davao neke posebne šanse uspješno su apsolvirali grupu i tek u četvrtfinalu glave im je došla velika Njemačka.

U narednim kvalifikacijama, onim za Mundijal u Brazilu, bili su u grupi s našom reprezentacijom. Zmajevi u svojim najboljim kvalifikacijama nadmašili su Santosa i Grčku, ali Grci su se preko baraža dokopali Južne Amerike i za razliku od nas, bili pravi kad je to najpotrebnije. Opet su prošli grupu, da bi im kraj bio u osmini finala tek nakon 120 minuta i penala protiv čuda sa Kostarike. Navedite trenera koji bi s Grcima napravio više.

Santos je Portugalac koji je nakon početnih potvrda svojih trenerskih kapaciteta u domovini (naslov s Portom), potpunu potvrdu svoje vrijednosti doživio u Grčkoj vodeći AEK i Panathinaikos, te na kraju reprezentaciju. To je jako praktičan i pragmatičan trener, dokazano se zna brzo prilagoditi resursima koji mu stoje na raspolaganju i na osnovu njih graditi pobjedničku ekipu. Te karakteristike izviru iz njegove primarne naobrazbe, čovjek je inžinjer elektrotehnike i telekomunikacija. S punim razlogom ga zovu Inžinjer, čovjek ima diplomu za to zvanje, a i njegove fudbalske preferencije vođene su praktičnim pobudama.

Kad je na klupi Grčke naslijedio slavom ovjančanog Otta Rehhagela, želio je odstupiti od njegovog defanzivnog koncepta, par utakmica propagirajući ofanzivni i atraktivni fudbal. Kad je vidio da od toga nema rezultata, brzo se vratio starim navikama i kao što je i poznato izuzetno uspješno vodio Grke u navedenim kvalifikacijskim ciklusima.

Taktičke finese

Na klupi vlastite domovine čaka ga najizazovnija stvar za svakog trenera – smjena generacija. Santos to radi znalački, mirno kombinirajući iskusne borce i mlade talente. Nakon što je od Paula Benta preuzeo reprezentaciju, nanizao je u kvalifikacijama sedam uzastopnih pobjeda što nije napravio niti jedan njegov prethodnik. Odmah se vidjelo da čovjek zna posao. Standardnu portugalsku boljku, poziciju centralnog napadača riješio je najelegantnije, a pri tom i najpragmatičnije - gurnuo je Ronalda u vrh napada.

Gledajući ga u zanimljivoj utakmici sa Srbijom (pobjeda kući 2:1), primijetili smo 4-3-3 formaciju, sa izuzetnim korištenje Fabia Coentraa u sredini terena. Bekovska dinamika Coentraa u sredini terena dala je pregršt rješenja Portugalu u pozicijskom napadu, te još jednom potvrdilo Santosov trenerski gen. Kasnije kad su povrede pokosile prvo samo Coentraa, potom i krilnog napadača Dannya, Santos je logično morao korigirati svoj osnovni raspored pa ćemo ga na Euru najvjerovatnije gledati u klasičnom rasporedu 4-4-2. Društvo Ronaldu u vrhu napada pravit će stara kost, ali još uvijek korisni Nani.

Taktička formacija 4-4-2 u pripremnoj utakmici s Norveškom, imena igrača ovdje nisu bitna koliko ideja i raspored. Primjetan je visok izlazak bekova kao opcija u narednoj fazi gradnje napada
Taktička formacija 4-4-2 u pripremnoj utakmici s Norveškom, imena igrača ovdje nisu bitna koliko ideja i raspored. Primjetan je visok izlazak bekova kao opcija u narednoj fazi gradnje napada

Porutgalska izvedba 4-4-2 mnogo je jednoobrazna, jedino iskakanje je rotacija bočnih/krilnih igrača u sredini terena, što je uzimajući u obzir karakteristike tih igrača, odnosno činjenice da su oni više klasični vezni igrači, nego krila i poseve očekivano.

Zadržava se isti raspored igrača i u defanzivi
Zadržava se isti raspored igrača i u defanzivi

Zonska odbrana 4-4-2 je široko primjenjiva, često je defanzivna opcija i za dosta timova koji u fazi napada igraju nešto drugo. Santos naravno to ne mijenja, već po gubitku lopte nastavlja bez većih korekcija. U test utakmicama sa Norveškom i Engleskom nisam primijetio želje za agresivnijom odbranom i presingom, ali za takvo nešto Portugal ima "konja za trku".

Ronaldo i prateći ansambl

Izoliranjem Ronalda u napadu Santos izolira i njegovu defanzivnu letargičnost i česti nedostatak volje da pokriva svoj dio prostora u zonskoj obrani. Kad uz to uzmete da Portugal i dan danas nema vrhunskog središnjeg napadača, ispada da trener jednim udarcem ubije dvije muhe. Ronaldo ovako može s punim pravom da se fokusira na ono što radi najbolje, da čeka priliku u tranziciji i realizira ono što mu vezni red pripremi.

Veznim redom rukovodi poslovođa i dobra duša cijelog tima, samozatajni umjetnik iz Portimãoa, malog mjesta na obali Sredozemlja, João Moutinho. U njegovoj nenametljivosti vjerovatno leži tajna zašto nije postao elitni igrač i velika zvijezda, ali ovom Portugalu i ne treba ništa drugo, već playmaker iz dubine, čovjek koji može oplemeniti mobilnost i snagu svoje mlade pratnje.

William Carvalho mogao bi biti ključni čovjek ovog tima. Nakon titule najboljeg igrača sa Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine, prošlog ljeta u Češkoj, sad ima priliku da potvrdi vrijednost na najvećoj evropskoj pozornici. Poslije njega priliku čeka još mlađi i talentiraniji Renato Sanches, koji je svoj potencijal već naplatio transferom u Bayern.

W. Carvalho i Moutinho trebali bi biti centralni dvojac veznog reda, a po stranama Santos sada obično šalje igrače koji su nemaju krilnih sklonosti, već su više klasični veznjaci, reklo bi se lažna krila. Izbor za te dvije pozicije je dosta širok, a najbliži startnim jedanaest su Joao Mario i Andre Gomes. Vezni red u zavisnosti od protivnika može izgledati i u obliku romba, gdje Moutinho onda dođe na vrh do napadača, a W. Carvalho pokriva leđa.

Iskusna odbrana temelj mirnog sna

Odbrana je najiskusniji dio tima, vidio sam komentara i najlošiji, iako se s tim ne bih složio. Glavni komadant je Pepe, koji bez obzira na propuh u predjelu mozga, stoper je koji spada među najbolje u svijetu. Njegov partner u centru odbrane mogao bi biti Jose Fonte koji je kroz promociju i odlične igre u Southamptonu debitirao u reprezentaciji tek u 30-im. Fonte i Pepe odgovoraju profilom i osnovnim karakteristikama, više nego Bruno Alves.

Santos u rezervi ima i prastarog Ricarda Carvalhoa čija je uloga u reprezentaciji vjerovatno očinska ovoj golobradoj mladosti, te zabavna da po francuskim kafanama bude pričao stare zgode koje obično počinju sa "Kad smo Jose Mourinho i ja...". Golman nikad nije bio svjetska klasa, ali uvijek je bio bar solidan. Takav je i Rui Patricio.

Portugal nije u prvom krugu favorita, a ako pogledate najave nije niti u drugom, ali za ovu družbu i starog lisca na klupi, to je idealna situacija. Grupa ih neće usporiti, a u eliminatornmim utakmicama mogli bi biti nova, bolja Grčka iz Portugala, znate tu priču. Santos najbolje zna kako.