Nogomet
26

Specijal / Vels je desetkovan suspenzijama, ali neće ići spuštenog garda, novi produžeci Portugala?

Piše: Dino Begić
Ostale su četiri ekipe i tri utakmice koje će nam dati konačan odgovor na pitanje ko će biti novi evropski prvak. Branioca titule nema još od osmine finala, Italija je okončala dominaciju Španije poslavši je kući, na remont, selektora u penziju, a medijski prostor ispunila pitanjima šta je moglo biti bolje i drugačije. Odgovore valja naći u periodu koji je pred nama, ugledajući se, među ostalim, i na preostale ekipe na turniru.

Finalisti će se tražiti između debitanta na prvenstvu i selekcije koja je do polufinala došla bez pobjede s jedne strane, a s druge strane između ekipa koje zajedno imaju pet titula evropskog prvaka. Čudne i neočekivane okolnosti koje su uslovile rijetko neuravnotežen žrijeb nakon grupne faze odrazio se i na samu završnicu prvenstva.

Vels i Portugal se nadaju uspjehu koji im je malo ko prognozirao prije početka turnira. I dok se Portugal u stručnim krugovima vodio kao favorit iz sjene i ekipa koja bi mogla pomrsiti račune glavnim nositeljima u završnoj fazi prvenstva, Vels niko nije uzimao u obzir u ozbiljnim razgovorima o potencijalnim finalistima.

Coleman je čak i sreću nagovorio da radi za njega

No Vels je reprezentacija koja vjerovatno najbolje oslikava o kakvom se turniru radi. Analizirajući rad selektora, dostupni kadar i izvedbu na terenu može se doći do kvalitetnih zaključaka o trendovima koji su obilježili prvenstvo u Francuskoj.

Chris Coleman je stvorio izuzetnu harmoniju u svlačionici čemu svjedoči zalaganje velških fudbalera na terenu. Floskule o davanju maksimuma i zalaganju radi dobrobiti ekipe u ovom slučaju zaista stoje. Na sređenoj svlačionici Coleman je nastavio graditi sistem i igru koja najbolje odgovara onome što ima na raspolaganju.

Naravno da nijedan uspjeh nije moguće ostvariti bez ogromne doze sreće, a sreća Chrisa Colemana leži u tome što ima jednog od najboljih svjetskih fudbalera na raspolaganju. Gareth Bale je, za razliku od mnogih drugih planetarno popularnih zvijezda, dokazao svoju prizemnost i spremnost da se u potpunosti podredi potrebama svoje ekipe. Selektor mu je to vratio tako što je od njega napravio fokalnu tačku napada.

Postoji logika koja kaže da najboljeg igrača treba držati što bliže protivničkom golu. Moderni trendovi u fudbalu traže od svih 11 igrača maksimalno zalaganje u svakoj fazi igre što onda podrazumijeva i trošenje u igri bez lopte, odnosno pri igranju odbrane i ispunjavanju defanzivnih zadataka.

Na poziciji napadača ipak se moguće djelimično "sakriti" od tih zahtjeva. Kod ekipa koje ne igraju presing, kakva je uostalom i Vels, uloga najisturenijih igrača je da blokiraju pasove prema veznim igračima što se uglavnom svodi na pravovremeno pozicioniranje i čitanje igre, a ne na suhu trku. Bale je odličan u ovome, kao i u svemu ostalom kada su u pitanju partije u Francuskoj. Bez obzira šta uradio na utakmici koja je pred nama definitivno bi trebao naći svoje mjesto u idealnoj postavi prvenstva.

Coleman nije stao na pronalasku optimalne uloge za svog najboljeg igrača i polaganju svih nada u njega. Analizirajući statističke podatke lako je doći do zaključka da je prvenstvo izuzetno defanzivno orijentisano. Osim jedne ili dvije reprezentacije većina se pouzdaje u kvalitetnu odbranu i nekoliko uigranih mehanizama po osvojenoj lopti u kontranapadima.

Vels je svoj najosjetljiviji prostor, onaj između štopera i bekova kada se ovi uhvate visoko u terenu, riješio postavljanjem dodatnog igrača u zadnju liniju, odnosno prelaskom na pet igrača nazad. Sa trojicom štopera mnogo bolje kontrolišu defanzivnu tranziciju i štite svoj gol.

Optimalno korištenje Balea i zaštita od protivničkih kontranapada sa 3-4-3 rasporedom. (fotografija broj 1)
Optimalno korištenje Balea i zaštita od protivničkih kontranapada sa 3-4-3 rasporedom. (fotografija broj 1)

Santos plovi ka zacrtanom cilju

Fernando Santos ili "Inžinjer", kako ga zovu zbog formalnog obrazovanja, nakon uspješnog mandata na klupi Grčke vratio se u domovinu u nastojanju da počisti nered koji je ostavio njegov prethodnik i svom nacionalnom timu donese toliko željeni uspjeh. Svako ko je odgledao makar jedno poluvrijeme utakmice portugalske reprezentacije na ovom turniru vidio je da ne biraju sredstvo kako doći do uspjeha.

Teške, spore i često veoma dosadne utakmice su Portugalce ipak pogurale do polufinala. Bez poraza! Ali i bez pobjede u 90 minuta što je rijetko viđen slučaj u fudbalskom svijetu.

Santos je slično rivalu na klupi Velsa svog najboljeg igrača gurnuo u napad imajući u vidu ranije navedene razloge. Cristano Ronaldo igra turnir daleko od svog nivoa, ali fokus protivnika na njemu koriste saigrači radi lakše kontrole utakmice i ulaska u šanse. U 4-4-2 formaciji i njenim varijantama kojom se koriste portugalski selektor je mnogo mijenjao i tražio prava rješenja. U odnosu na utakmicu kojom su otvorili prvenstvo i četvrtfinale protiv Poljske u zadnjoj liniji se zadržao samo Pepe.

Raspored Portugala koji
Raspored Portugala koji "krije" Ronalda u odbrani. (fotografija broj 2)

Kadrovski problemi i potencijalna rješenja

Najveći problem pred polufinalni duel za Portugal jeste izostanak Williama Carvalha koji je izuzetno važan igrač na sredini terena. Jedan je rijetkih igrača koje Santos ima na raspolaganju, a koji ordinira i ima kapacitet kontrolisati prostor ispred svoje odbrane. Ova činjenica posebno dobiva na značaju imajući u vidu da je to zona u kojoj igra Gareth Bale i koju Velšani jako često koriste u tranziciji.

Vjerovatna zamjena u ovom slučaju je Danilo koji je klasični destruktor i ne može biti od velike koristi svojoj ekipi pri gradnji napada. Ofanzivnija varijanta bi bilo spuštanje Renata Sancheza u ovu zonu i uvođenje Moutinha u početnu postavu, ali s obzirom na viđeno od Portugala ovo je ipak teško očekivati.

Na drugoj strani, glupost i nesmotrenost koštala je Arona Ramseya učešća u polufinalu, a njegovog selektora glavobolja i par neprospavanih noći. Posljedica ogleda s Belgijom je i odsustvo pouzdanog štopera Bena Daviesa zbog parnih kartona, ali njegov izostanak se ne može porediti sa onim Arsenalovog veznog igrača uzevši u obzir uticaj koji ima na igru svoje reprezentacije.

Ramsey se spušta u vezni red i daje dodatnu pas opciju i mogućnost za progres s loptom u narednu fazu napada. (fotografija broj 3)
Ramsey se spušta u vezni red i daje dodatnu pas opciju i mogućnost za progres s loptom u narednu fazu napada. (fotografija broj 3)

Ramseyeva dinamičnost i sposobnost da istovremeno radi višak na različitim dijelovima terena znači mnogo za fluidnost u igri Walesa. Bez njega sistem koji varira upravo zahvaljujući njegovoj igri i pozicioniranju bit će mnogo rigidniji i postati ili 5-3-2 ili 5-2-3, a ne kombinacija ove dvije formacije. Andy King je potencijalna zamjena u slučaju da se Coleman odluči za defanzivniju varijantu. U drugom slučaju u početnu postavu bi mogao uskočiti Jonny Williams.

Igra brojeva i živaca odlučit će pobjednika

Fudbal je dinamična igra koja je odavno prerasla specifikacije pozicija i postala igra uloga. Zbog toga je nezahvalno voditi se formacijskim rasporedom kao ključnim argumentum pri analizi dešavanja na terenu, ali pojedini rasporedi su stvoreni da budu prirodan odgovor drugim.

Tako je zbog rizika korištenja dva štopera i igre protiv dvojice napadača spušten dodatni, treći igrač u zadnju liniju. Pogotovo kada je jedan od napadača Cristiano Ronaldo koji ima ispomoć u vidu brzonogog Nanija. Upravo je to slučaj kakav ćemo imati priliku vidjeti u sudaru Portugala i Velsa. Shodno tome brojčani višak u zadnjoj liniji je na strani Velsa i za očekivati je da Portugalci odustanu od presinga na odbranu i umjesto toga blokiraju linije dodavanja ka veznom redu.

Vels je već pokazao određene problem pri igri iz zadnje linije i veliku ovisnost o Joe Allenu pri organizaciji igre. Ukoliko uspiju izbaciti Allena iz igre reprezentativci Portugala su uradili već jako mnogo kada je u pitanju čuvanje vlastite mreže netaknutom.

Potencijalni sastavi
Potencijalni sastavi

Bez obzira za koju varijantu 4-4-2 sistema se odlučio Santos, Portugal će imati višak na oba krila. Sa dovoljno hrabrosti u igri, pozicioniranjem bekova visoko u terenu Velšane mogu natjerati da se brane sa pet igrača u liniji, a time sebi olakšati kontrolu nad utakmicom. Danilo, odnosno zadnji vezni Portugala, će svakako morati ordinirati jako blizu svoje zadnje linije kako bi kontrolisao Balea. U suprotnom, ukoliko Velšani uspiju opteretiti zadnju liniju, bit će jako opasni.

Kako obje ekipe imaju probleme u posjedu i generalno u igri s loptom u nogama, fokusirajući se na tranziciju tokom prvenstva za očekivati je jako tvrdu i zatvorenu utakmicu sa malim brojem pravih prilika. Sačuvati svoj gol je primarni cilj, a preko glavnih uzdanica i klupskih saigrača će nastojati stvoriti rezultatsku prednost. Portugal je već iskusio kako je igrati produžetke, a s obzirom na izuzetno visoke uloge ne može se očekivati ni da će Velšani jurišati spuštenog garda.