Utakmice reprezentacije BiH
0

Većina navijača i dalje za igranje na Bilinom polju

Sarajevo-x.com
Stadion Bilino Polje u Zenici
Stadion Bilino Polje u Zenici
Blizu četiri hiljade posjetilaca portala Sarajevo-x.com odgovorilo je na anketno pitanje da li nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine koja ima ozbiljne šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, treba da igra na stadionu Asim Fehatović Hase u Sarajevu ili na stadionu Bilino polje u Zenici.

Navijači našeg najboljeg nogometnog tima u anketi postavljenoj 1. aprila većinom glasova odlučili su da 'bosanski zmajevi' utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo trebaju igrati na stadionu Fudbalskog kluba Čelik u Zenici, na kojem je naša reprezentacija zabilježila niz sjajnih pobjeda.

Posjetitelji našeg portala, tačnije njih 58 posto je odgovorilo da bi izabranici selektora Miroslava Ćire Blaževića trebali nastaviti igrati na Bilinom polju, dok se njih 42 posto izjasnilo da naši igrači u ulozi domaćina trebaju igrati na sarajevskom stadionu na Koševu.

Kao prednosti zeničkog stadiona forumaši našeg portala obično navode blizina terena i odlična atmosfera na trbinama, a kao mana terena je nekvalitetan travnjak i propusti u organizaciji.

S druge stranje, navijači Koševo favoriziraju zbog većeg kapaciteta. Naime ovaj stadion može primiti daleko više posjetilaca nego onaj u Zenici, a nedostatak vide u udaljenosti terena od navijača.

Dilemu Bilino polje ili Koševo nisu ni zaobišle sujevjerne priče o 'ukletosti' terena, zbog koje, navodno, naši nogometaši ostvaruju loše rezultate.

Stadion Bilino polje je izgrađen i otvoren 1972. godine. Izgradnja je okončana pred finalnu utakmicu Srednjoevropskog Mitropa Kupa u kojoj je Čelik pobijedio Fiorentinu i drugi put zaredom osvojio ovo takmičenje.

U međuvremenu stadion je značajno rekonstruisan i zadovoljava sve UEFA-ine i FIFA-ine kriterije za odigravanje susreta svih nivoa takmičenja. Trenutni kapacitet stadiona iznosi 15.292 sjedećih mjesta.

Olimpijski stadion Koševo/Stadion Asim Ferhatović-Hase je gradski stadion u Sarajevu. Izgrađen je 1947. godine, kada grad dobija veleljepno zdanje na kome se mogu održavati sportske priredbe najvišeg ranga.

Sam stadion je doživio mnoge nadogradnje i rekonstrukcije, a najveća je bila pred održavanje XIV Zimskih olimpijskih igara u februaru 1984. godine. Koševo posjeduje 38.400 sjedećih mjesta