Nogomet
0

Večeras finale Kupa UEFA: Sevilla na pragu dostizanja Realovog rekorda

FENA
Pripreme nogometaša Seville; Foto: Reuters
Pripreme nogometaša Seville; Foto: Reuters
U večerašnjem finalu Kupa UEFA u Glasgowu sastaju se španski klubovi Sevilla i Espanyol. Španski nogometni prvoligaš Sevilla ima priliku postati tek drugi klub u historiji koji je uspio odbraniti naslov u Kupu UEFA.

Prošle godine u Eindhovenu andaluzijska ekipa je razbila Middlesbrough, a ako večeras u Glasgowu pobijedi Espanyol, ponovit će Realov podvig, kojem je to uspjelo 85. i 86. godine prošlog stoljeća.

Glavna prepreka Sevilli bit će urugvajski napadač Espanyola Walter Pandiani, koji je u 14 utakmica u evropskom takmičenju postigao 11 golova. U odbrani dominiraju golmani Iraizoz i Kameni, dok je playmaker nekadašnji Barcelonin igrač Ivan De la Pena. Albert Riera i Rufete na lijevom i desnom krilu su zaslužni za najveći broj golova koje su postigli Luis Garcia i simbol kluba, Raul Tamudo.

Sevillini ključni ljudi su desni bek Daniel Alves, defenzivni veznjaci Poulsen i Renato, dok ubojiti napadački par predstavljaju Kanoute i Luis Fabiano.

Sevilla je do eliminacijske faze natjecanja došla kao druga u C-grupi. U prvom krugu nokaut faze pobijedila je Steauu, u osmini finala Šahtjor, u četvrtfinalu Tottenham, a u polufinalu Osasunu.

Espanyol je pobijedio sve četiri utakmice u fazi natjecanja po grupama. Nakon toga je eliminirao Livorno, Maccabi Haifu, Benficu i Werder.

Espanyolu je ovo drugo finale Kupa UEFA nakon 19 godina. U sezoni 1987./88. prvi susret protiv Bayer Leverkusena su dobili 3:0, ali su u uzvratu izgubili istim rezultatom i nakon izvođenja kaznenih udaraca ostali bez trofeja. Zanimljivo je kako je današnji trener Espanyola Ernesto Valverde igrao u prvoj utakmici, dok je trener golmana Thomas N'Kono branio tada u obje utakmice za Espanyol.