Premiership
0

United pobijedio City sa 4:3

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U sjajnoj utakmici punoj golova, kvalitetnih poteza, ali i grešaka, Manchester United pobijedio je gradskog rivala Cityja 4-3 na Old Traffordu u dvoboju 6. kola engleskog nogometnog prvenstva.

City je u dvoboj krenuo oslabljen za neigranje najboljeg strijelca Emmanuela Adebayora koji odslužuje kaznu zbog nesportskog ponašanja tokom dvoboja s Arsenalom prošlog vikenda (udaranje Van Persieja i slavlje gola pred gostujućim navijačima), a u vrhu napada je umjesto njega uz Craiga Bellamyja startao Argentinac Carlos Tevez.

Podsjetimo, Tevez je u ljetnom prijelaznom roku prešao iz Uniteda u City, što mu navijači “crvenih vragova” nisu oprostili i svaki je njegov potez burno popraćen zvižducima i negodovanjem.

United je sjajno otvorio utakmicu i već je u 2. minuti poveo preko Waynea Rooneyja koji je iskoristio dodavanje Patricea Evre i iz neposredne blizine poslao loptu u mrežu. Međutim City se ubrzo vratio, u 16. minuti golman Uniteda Ben Foster se poigrava loptom na rubu kaznenog prostora, borbeni Tevez mu je oduzima, te potom upošljava Garetha Barryja koji iz trka ljevicom s ruba kaznenog prostora postiže svoj debitantski gol u Cityjevom dresu za izjednačenje.

Do kraja poluvremena gosti su mogli i povesti, ali je Tevezov udarac u 45. minuti zaustavila vratnica.

U nastavku je uslijedio vatromet golova. United opet krenuo bolje i u 49, minuti Darren Fletcher postiže gol glavom nakon ubacivanja Ryana Giggsa, a samo tri minute kasnije uzvraća City preko Bellamyja, koji pogađa lijepim udarcem van ruba kaznenjaka, ponovo na asistenciju Teveza.

Do novog gola čekalo se do 80. minute, a strijelac je ponovo škotski veznjak Fletcher glavom nakon asistencije Giggsa za vodstvo domaćih 3-2. Rezultat 3-2 za United stajao je na semaforu sve do 90. minute, kada se ponovo iz velike pogreške izrodio izjednačujući gol Cityja. Poigravao se loptom povratnik u momčad Rio Ferdinand, oteo mu ju je Bellamy i sjurio se prema golu, gdje je prevario Fostera i poentirao u bliži ugao iz blizine.

I kada se mislilo da će utakmica završiti neodlučenim rezultatom i podjelom bodova, na kraju pobjedu domaćinima u šestoj minuti sudačke nadoknade donosi džoker s klupe Michael Owen (ušao u 78. umjesto Berbatova). Treću asistenciju na utakmici upisao je Giggs i sjajno na rubu peterca poslužio Owena koji pogađa donji desni ugao gola Shaya Givena i izaziva erupciju na tribinama.

Premiership, 6. kolo:

Manchester United – Manchester City 4-3 (Rooney 2, Fletcher 49, 80, Owen 90+6 / Barry 16, Bellamy 80, 90) Wolverhampton – Fulham (kasnije) Everton – Blackburn (kasnije) Chelsea – Tottenham (kasnije)

Poredak: 1. Manchester United 15, 2. Chelsea 15 (-1), 2, 3. Liverpool 12, 4. Manchester City 12 (-1), 5. Tottenham 12 (-1)...