On sve opovrgava
22

U Werderu se odrekli legende kluba zbog njegovih političkih stavova, zabranili mu približavanje stadionu

E. B.
Tim Wiese (Foto: EPA-EFE)
Tim Wiese (Foto: EPA-EFE)
Ovih dana ponovo je kontroverzni nekadašnji golman Tim Wiese u centru pažnje. Naime, u Werderu su ga se odrekli zbog njegovih političkih stavova, te mu zabranili približavanje stadionu.

Wiese (41) je branio za Werder u 266 utakmica i 34. je na listi igrača s najviše nastupa u historiji kluba iz Bremena.

Golman koji je s Werderom osvojio Kup i Liga kup je postao poznat i po tome što se 2017. nakon završetka karijere nabildao i postao kečer, a sada mu je izdana zabrana približavanja Werderovom stadionu, te zabrana nastupa za ekipu klupskih legendi.

Razlog za to je njegovo usko povezivanje s desničarskom političkom scenom, odnosno druženje s nacistima. Internetom su počele kružiti fotografije iz 2021. godine na kojima se Wiese druži s dvojicom istaknutih neonacista, zbog čega ga se Werder odlučio odreći.

"Jeo sam u jednom grčkom restoranu s grupom ljudi, među kojima su bila i ta dvojica za koje kažu da su ekstremni desničari. Ja nikada nisam dijelio ljude ni po kojoj osnovi i pričam sa svima. Tako sam pričao i sa njima koje sam prvi put u životu vidio. Pričali smo kratko o Werderu i to je to. Neko nas je fotografisao i na društvenim mrežama napisao da 'uživam u društvu nacista', to je čitava priča", rekao je Wiese za Bild.

Wiese je dodao i da nije desničar, a posebno ne nacista.

"Moji stavovi se znaju, a oni su isti kao i Werderovi - protiv sam ekstremnih desničara i nacista, te svakog ekstremističkog ponašanja. No, nisam osoba koja će odbiti razgovarati sa bilo kim. Svako mi može prići, popričati, tražiti fotografiju, autogram... Ne zanima me ničije političko opredjeljenje", rekao je Wiese, te dodao kako vjeruje da će se čelnici Werdera uvjeriti da on govori istinu.

"Nije ugodno dobiti takve optužbe na svoj račun. Ja nisam ni desničar, ni ljevičar. Vjerujem u multikulturalnost, a rasističke ideologije su za mene stran pojam. Razumijem i Werder koji ozbiljno pristupa tom problemu i nadam se da će se nakon istrage uvjeriti u istinitost mojih riječi", rekao je Wiese.