Centar budućnosti
512

U Ilijašu se renovira nogometni stadion za 5,5 miliona KM, evo kako će izgledati

K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
U toku su radovi na izgradnji stadiona u Ilijašu (Foto: D. S./Klix.ba)
U toku je izgradnja Sportskog centra Ilijaš - Gradski stadion, a ukupna projektovana vrijednost radova za izgradnju ovog centra iznosi blizu 5,5 miliona KM.

Općina Ilijaš je uradila projektnu dokumentaciju i pribavila građevinsku dozvolu, a radovi su počeli početkom 2019. godine. U prvoj fazi koja je trajala do marta 2020. godine urađeni su radovi vrijedni 1,6 miliona KM, a nju su zajedno finansirali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa 500.000 KM te Općina Ilijaš s ostatkom sredstava.

U toku su radovi na izgradnji stadiona u Ilijašu (Foto: D. S./Klix.ba)
U toku su radovi na izgradnji stadiona u Ilijašu (Foto: D. S./Klix.ba)

Prva faza je obuhvatala zemljane radove, armirano betonske radove i radove na montaži AB montažnih tribina stadiona.

U augustu 2020. godine počeli su radovi druge faze izgradnje Gradskog stadiona Ilijaš koji su još uvijek u toku. Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 1,2 miliona KM, a pomoć je opet pružilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa 650.000 KM. Ostatak sredstava finansirala je Općina Ilijaš.

Za drugu fazu izgradnje Gradskog stadiona Ilijaš previđeni su sljedeći radovi: završetak grubih građevinskih radova, čelična nadstrešnica iznad tribina, krovopokrivački radovi tribina i objekta iza tribina, fasadna stolarija kompletnog objekta, ovješena staklena fasada.

Nakon završetka druge faze za okončanje projekta preostaju sljedeći radovi: fasaderski radovi, unutarnji građevinsko zanatski radovi, instalaterski radovi (vodovod, kanalizacija, elektro i mašinske instalacije) te vanjsko uređenje.

Budući izgled stadiona u Ilijašu
Budući izgled stadiona u Ilijašu

Dugoročni cilj ovog projekta je stvaranje adekvatnih uslova za odigravanje utakmica lokalnih klubova NK Ilijaš i NK Jedinstvo kao i bavljenje sportom djece kroz škole nogometa koje u Ilijašu trenutno broje 300 članova. Ovim projektom, također, žele se stvoriti preduslovi za saradnju sa Nogometnim savezom BiH s ciljem organizovanja reprezentativnih utakmica.

Treba još napomenuti da općina Ilijaš u ovoj godini planira izgradnju pomoćnog terena sa vještačkom travom.