Posljednji pozdrav legendi
0

FOTO+VIDEO / Tužan oproštaj od Josipa Katalinskog

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
"Ostat će Škija za sva vremena" poručili su danas brojni okupljeni na komemoraciji i sahrani legendarnog fudbalera Željezničara Josipa Katalinskog Škije, koji je prošle sedmice nakon duge i teške bolesti preminuo u 64. godini.

Komemoracija Katalinskom je održana u Komemorativnom centru na groblju Bare. Prisutni su bili brojni prijatelji i rodbina, predstavnici fudbalskih institucija BiH, Hrvatske, Srbije, Škijini saigrači i sportski prijatelji, predstavnici svih nivoa vlasti, kao i njegovi sugrađani.

Među prisutnima su bili i čelnici F/NS BiH, selektor fudbalske A reprezentacije Safet Sušić, Ivica Osim, gradonačelnik Alija Behmen, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te brojne poznate ličnosti i političari.

Nakon komemoracije je obavljena i sahrana na porodičnom groblju na Stupu. Na posljednje počivalište Škija je ispraćen sa tugom i suzama u očima i sa obećanjem da nikada neće biti zaboravljen.

"O Škiji se mora govoriti u superlativu. Dok smo živi nosit ćemo ga u sjećanju. Sarajevo i BiH, ali bivša Jugoslavija su dužni da plaču za velikim čovjekom"', kazao je nekadašnji predsjednik KK Željezničar Vlado Raguž.

"Otišao je jedan od nas kojeg ćemo pamtiti za sva vremena. Nikada neću zaboraviti njegov gol protiv Španije. Oni koji su ga znali pamtit će ga, ostat će Škija za sva vremena", rekao je u svom govoru predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković.

Katalinski je rođen 1948. godine, a fudbalsku karijeru počeo je u FK Igman na Ilidži.

Njegov talenat su primijetili treneri Željezničara koji ga 1964. godine dovode na Grbavicu, gdje je odigrao najblistavije utakmice u svojoj karijeri. Za svoj Željezničar je odigrao više od 350 utakmica, a postigao je više od 100 golova. Bio je član Željine šampionske generacije iz 1972. godine. Tri godine nakon toga je prešao u Nicu, gdje je 1978. godine okončao fudbalsku karijeru. U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je 41 utakmicu i postigao 10 golova.

Škijin gol na Vald stadionu u Frankfurtu u utakmici protiv Španije 13. februara 1974. godine koja je bila "majstorica" za odlazak na 10. svjetsko prvenstvo je njegov najvažniji pogodak u igračkoj karijeri. Taj je pogodak Jugoslaviju kvalifikovao na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

Godine 1975. dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, a više puta biran je među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine.

Fudbal je izgubio velikog stručnjaka i entuzijastu, a BiH i Sarajevo dobrog čovjeka i sugrađanina.