Nogomet
457

Tri poteza Mehmeda Baždarevića koja su odlučila utakmicu protiv Velsa

Piše: A. Džano
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH sinoć je na Bilinom Polju ostvarila ključnu pobjedu u borbi za baraž u okviru kvalifikacija za EURO 2016. Savladan je Vels rezultatom 2:0, golovima Đurića i Ibiševića.

Protiv iznimno teškog i dobro organizovanog protivnika selektor Mehmed Baždarević povukao je veoma dobre poteze od kojih se izdvajaju tri odlučujuća:

1. Strpljiva igra od početka

Baždarević je s velikom dozom opreza ušao u ovaj meč, poznavajući reprezentaciju Velsa i koliko su opasni iz kontra napada, pogotovo preko brzonogog Garetha Balea. Instrukcije selektora bile su jasne. Reprezentativci BiH nisu srljali i strpljivo su gradili svaki napad.

Upravo o ovome je Baždarević govorio poslije meča istakavši da igrači nisu imali naređenje da krenu u potpuni napad.

"Razmišljali smo da ako krenemo 'grlom u jagode' da se može dogoditi ono što ne želimo. Mogli su nam zagorčati život iz dvije ili tri prilike. Znali smo da nećemo doći brzo do gola, pripremali smo se da neutrališemo njihovu igru i onda krenemo dalje", rekao je Baždarević.

2. Povjerenje Milanu Đuriću

Selektor je imao brojne probleme s povredama prije početka meča. Kapiten Edin Džeko je zbog povrede ostao na klupi i to je bio veliki hendikep. Džeko se u drugom poluvremenu zagrijavao, pokazavši da može nastupiti, a Baždarević je sigurno razmišljao o njegovom ulasku u igru.

Ipak, selektor se odlučio da ubaci u igru stopostotno spremnog Milana Đurića što se na kraju ispostavilo kao pun pogodak.

3. Promjena taktike u drugom poluvremenu

Igra "od noge“ donosila je malo dobrog Zmajevima, a kod rezultata 0:0, na Bilino Polje u drugom poluvremenu uvlačila se nervoza.

Ulaskom Đurića u 60. minuti taktika se potpuno mijenja. Naši reprezentativci sve češće preskaču sredinu terena gdje je Vels gomilao i igrače iz napada. Duge lopte idu na Milana Đurića, ali u početku s malo uspjeha. Korpulentni odbrambeni igrači Velsa uspijevaju u prvim takvim napadima otkloniti opasnost.

Ipak, to nije potrajalo dugo. U 71. minuti Miralem Pjanić šalje dugu loptu, a Đurić sjajno šutira glavom i dovodi Zmajeve u vodstvo.

Do kraja utakmice naši igrači su mudro i strpljivo čuvali rezultat da bi golom Vedada ibiševića u 90. minuti definitivno ovjerili pobjedu protiv Velsa.