Nogomet
0

Toure najplaćeniji igrač u historiji Premierlige

Totalsport
Yaya Toure
Yaya Toure
Reprezentativca Obale Slonovače Yayu Tourea (28) njegov će novi klub Manchester City učiniti najplaćenijim igračem u historiji Premierlige, piše News of The World i razotkriva financijske detalje njegovog ugovora.

Toure je tijekom sedmice prešao u City iz Barcelone uz odštetu od nekih 24 miliona funti, potpisavši petogodišnji ugovor prema kojem će ukupno inkasirati najmanje 55.6 miliona funti.

Tako će postati prvi nogometaš u Premierligi koji će probiti barijeru od 200.000 sedmičnih primanja i nadmašiti trenutno najveće i najplaćenije zvijezde engleskih travnjaka poput Waynea Rooneyja, Franka Lamparda, Johna Terryja i Stevena Gerrarda.

U prvoj godini ugovora Toure će imati zagarantovanu platu od 4.1 miliona funti, kao i brojne dodatne. Oni uključuju 1.65 miliona funti godišnje od marketinških prava na vlastito ime, 823.000 funti bonusa svaki put kada se City kvalificira u Ligu prvaka, kao i bonuse od najmanje 412.000 funti za osvajanje naslova, bilo u Premierligi ili FA Cupu.

U prvoj će sezoni u dresu “građana” Toure zarađivati 185.000 funti sedmično, dok će spomenutu barijeru od 200.000 funti zarade probiti u aprilu sljedeće godine kada će početi zarađivati 221.000 funti sedmično.

Ovaj vezni igrač je Barcelonu pojačao 2007. godine došavši iz Monaca, te je za katalonsku momčad skupio 118 nastupa i šest golova, osvojivši dva naslova španjolskog i jedan evropskog prvaka. Ali prošle je sezone odigrao tek 16 utakmica u redovima španskog prvaka, od čega je u njih 13 započeo od prve minute.