Nogometaš Olimpije
11

Tomić u Sloveniji "kralj sredine terena": Čeka nas mrtva trka s Mariborom

Piše: D. B.
Dvadesetšestogodišnji bh. nogometaš Tomislav Tomić jedan je od najboljih veznih igrača koji su igrali u Premijer ligi BiH, a trenutno nastupa u Sloveniji za Olimpiju. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svom novom izazovu, očekivanjima, reprezentaciji BiH i našem prvenstvu.

Tomić je tokom ljeta ove godine napustio Zrinjski te potpisao za Olimpiju u kojoj se odlično uklopio.

"Zaista sam se odlično snašao i uklopio u ekipu kao da sam već dugo ovdje. Grad je prelijep i sadržajan, Ljubljana me je pozitivno iznenadila. Osim toga, Zagreb mi je blizu, Austrija, Italija, imam sve što mi treba", izjavio je Tomić.

Situacija s nogometom u Sloveniji je nešto bolja nego u BiH.

"Liga je solidna, a tereni izuzetno dobri. Najgori teren u Sloveniji je jednak našem najboljem. Što se kvaliteta tiče, malo brže se igra, a i više se ulaže u nogomet, pa se lakše prave i veći transferi. Međutim, smatram da je Premijer liga BiH teža za igrati", rekao je nogometaš Olimpije.

Njegov klub drži prvu poziciju na tabeli nakon 15 odigranih kola s 37 osvojenih bodova, koliko ima i drugoplasirani Maribor. Obje ekipe imaju omjer od 11 pobjeda, četiri remija i nijedan poraz. Kada je riječ o Kupu Slovenije, Olimpija je u prvoj utakmici četvrtfinala pobijedila najvećeg rivala 3:0.

"Prvi smo u prvenstvu, ali i Maribor ima jednak broj bodova i zaista odličnu ekipu, nije iznenađenje što igraju u Ligi prvaka. Mi smo ojačali našu ekipu, podjednaki smo kada je riječ o kvalitetu, međutim, njihov tim je duže na okupu, a dugo ih vodi isti trener. U Kupu Slovenije smo pobijedili 3:0, ali ima još uzvrat, pa je potrebno da odigramo ozbiljno do kraja. Zasada obje ekipe igraju dobro, u prvenstvu nas čeka 'mrtva' trka. Što se tiče Kupa Slovenije, ako prođemo dalje, ostaju lakši protivnici. NK Domžale je eliminisan, tako da ćemo imati lakši put ako izbacimo Maribor", kazao je Tomić.

On je standarni član početne postave, a u Sloveniji su ga nazvali "kraljem sredine terena".

"Odigrao sam gotovo sve utakmice, zadovoljan sam minutažom i svojom igrom, mada mogu joiš bolje. Tačno je da me zovu kraljem sredine terena i drago mi je zbog pohvala, ali ja pokušavam ostati nogama čvrsto na zemlji, želim trenirati bolje i napredovati. Ipak radim posao koji svaki vezni igrač mora odraditi kako bi ekipa dobila bitku na sredini terena, a onda je sve lakše", riječi su nekadašnjeg nogometaša Zrinjskog.

Dok je selektor nogometne reprezentacije BiH bio Mehmed Baždarević, ime Tomislava Tomića se nekoliko puta našlo na spisku, no, pravu priliku nikad nije dobio. Zmajevi će uskoro dobiti novog selektora, koji bi mogao ozbiljnije računati na Tomislava.

"Pratim situaciju oko selektora i reprezentacije, žao mi je što BiH nije uspjela ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Ipak, moramo gledati u budućnost i priliku dati nekim mlađim igračima, jer imamo mnogo talenata. Što se tiče mene, ja igram i treniram što bolje mogu. Ako me novi selektor pozove, bit će mi izuzetno drago, ali se time ne opterećujem", jasan je bio Tomić.

Premijer ligu BiH je također nastavio pratiti.

"Bit će zanimljivo, imamo četiri ekipe koje se bore za vrh. Sarajevo je ranije zaostalo bodovno, ali ih je trener Husref Musemić vratio na pravi put. Smatram da imaju dobar tim te da će se boriti za vrh tabele. Željezničar je igrao promjenjivo, klub mora dovesti dva ili tri kvalitetna igrača ukoliko želi titulu, koji navijači dugo čekaju. Željo je klub koji se mora svake godine boriti za trofej. Široki Brijeg je također podigao formu, trener Goran Sablić radi odličan posao, ali i njima trebaju bar dva igrača, jer širok kadar nemaju, a sezona je duga posebno ako ostanu u Kupu BiH. Zrinjski također igra dobro, iako je došlo do malog pada. To je normalno, ali se bodovna prednost istopila. Uprkos tome, Plemići će voditi bitku za prvo mjesto, imaju istu ekipu na okupu, a istovremeno nisu pod pritiskom navijača. Ko god osvoji titulu, neće biti iznenađenje, razlike su u nijansama", završio je Tomić.