Pred suspenzijom
1

Španiji prijeti kazna uoči Eura: "Događa se nešto dosad neviđeno"

N. K.
Španijqa u problemima (Foto: EPA-EFE)
Španijqa u problemima (Foto: EPA-EFE)
Evropska nogometna federacija (UEFA) s velikom pažnjom posmatra šta se sve događa u španskom nogometu i mogla bi reagovati izbacivanjem tamošnjih klubova iz svojih takmičenja ukoliko se dokaže umiješanost politike u sport, piše As.

Naime, Barcelona želi tužiti Španski nogometni savez zbog onog što smatra nepravdom na posljednjem El Clasicu protiv Reala, a UEFA-i se ne sviđa i što još uvijek nije izabran novi predsjednik.

Zbog korupcijskog skandala neki od kandidata su suspendovani, baš kao i bivši čelnik Luis Rubiales koji je kažnjen zbog seksističkog skandala u finalu Svjetskog prvenstva za žene.

[TWITTER]240423060[/TWITTER]

Ostvari li UEFA prijetnju to bi značilo da španski klubovi ne bi mogli nastupati u evropskim takmičenjima te španska reprezentacija na Evropskom prvenstvu i Ligi nacija, a o svemu se raspisala i Marca.

"FIFA je u posljednje vrijeme kažnjavala saveze poput Perua, Čada, Gvatemale, Kenije, Trinidada i Tobaga te Zimbabvea. Naredni bi na redu mogao bi biti španski. U Nyonu i Zurichu bili su šokirana kad se pojavila informacija o izvjesnoj kazni. Nakon sastanka su shvatili da se događa nešto što do sada nije viđeno", piše Marca te dodaje:

"Obje organizacije smatraju da je Predsjednik Vrhovnog vijeća za sport Španije Rodriguez Uribes prekršio sve dogovoreno i da mora dati uvjerljivo objašnjenje za svoje postupke ili će Španija početi trpiti posljedice. Te posljedice odnose se na Euro 2024, Svjetsko prvenstvo 2026 i sva evropska takmičenja španskih klubova. Ovo nije prijetnja bez pokrića, to je sada stvarnost."