Objasnio dnevnu rutinu
31

Thiago Silva otkrio tajnu dugovječnosti: Mladi misle da je to bacanje novca

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iskusni nogometaš Chelseaja Thiago Silva igra na visokom nivou i u 40. godini života te je standardan u udarnoj postavi londonskih Plavaca.

Sjajni Brazilac nije propustio niti jedan minut na terenu u deset utakmica nove sezone engleske Premier lige, a za The Guardian je otkrio tajnu svoje dugovječnosti.

Kako je Silva ispričao, on ima sedam zaposlenih ljudi koji vode brigu o njegovoj formi i karijeri generalno. Tim od sedam stručnjaka čine doktor, fizioterapeut, nutricionist, agent, advokat, PR menadžer i lični trener.

Silva to osoblje vidi kao investiciju i glavni razlog zašto njegova sjajna karijera tako dugo traje, a kritikovao je mlađe kolege koje smatraju da je to bacanje novca.

"Danas mladi ljudi, mnogi od njih, takvo ulaganje vide kao trošak. Smatraju da je gubitak novca imati nekoga na svojoj strani. Oni misle da bacaju novac tako što im pomaže stručnjak. Ja mislim da je upravo suprotno: to je investicija", rekao je Silva za The Guardian.

Objasnio je svoju dnevnu rutinu koju prolazi godinama, a našalio se i da mu 24 sata nisu dovoljna da stigne učiniti sve.

"Ovo je moj dan od jutra do mraka: budim se oko 8 ujutro i moram biti u trening kampu do 8:45. Dolazim, pijem kafu, radim ono što moram prije treninga, a onda slijedi trening. Ovdje u klubu odradim oporavak nakon treninga, zatim dođem kući i odmorim se u hiperbaričnoj komori dva sata. Probudim se i onda je moj tim stručnjaka spreman za nastavak oporavka. Tu je i hrana, popodnevna užina i večera, suplementi... Trudim se da i kod kuće budem na raspolaganju svojoj obitelji. Svaki dan je isto. Manje treniram nego ranije, a više sam posvećen oporavku", otkrio je.

Silva je član Chelseaja od ljeta 2020. godine, kada je u besplatnom transferu stigao iz Paris Saint Germaina. Ranije je nastupao i za Milan, Fluminense, moskovski Dinamo i Porto. Za reprezentaciju Brazila je odigrao 113 utakmica.