Nogomet
47

Tabarez održao lekciju novinarima i napustio funkciju u FIFA-i

Totalsport
Oscar Tabarez (Foto: EPA)
Oscar Tabarez (Foto: EPA)
Selektor urugvajske nogometne reprezentacije Oscar Tabarez odbio je odgovarati na pitanja na konferenciji za novinare uoči utakmice protiv Kolumbije. Umjesto toga je pročitao vlastito saopćenje i napustio dvoranu.

Protestovao je na taj način protiv kazne svom napadaču Luisu Suarezu koji je u dvoboju protiv Italije u 3. kolu D grupe Svjetskog prvenstva ugrizao za rame suparničkog stopera Giorgija Chiellinija. Treći je put u karijeri Suarez povukao takav potez, pa ga je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) kaznila s devet utakmica zabrane igranja za reprezentaciju i četiri mjeseca zabrane bilo kakvih nogometnih aktivnosti, što znači da do kraja oktobra neće smjeti igrati ni za Liverpool ili neki drugi klub u koji pređe. Za Tabareza je, međutim, takva kazna skandalozna.

"Riječ je o izrazito teškoj kazni izazvanoj medijskim napadima koji su počeli odmah nakon utakmice protiv Italije. Novinari govore samo o tom pitanju, ne znam iz kojih su država, ali svi pričaju engleskim jezikom. Ko pobjeđuje s ovakvom kaznom? Kome ona koristi? Hoće li se njome izbjeći ovakvi incidenti u budućnosti? Sumnjam jer se to događalo i prije", rekao je Tabarez u uvodu svoga monologa.

"I na ovom smo prvenstvu vidjeli incidente slične ovome između Suareza i Chiellinija, ali kazne su bile drugačije. Očekivali smo kaznu, ali ne tako tešku, a iznenađeni smo i što nije kažnjen Chiellini. Uz greške koje je možda napravio, Luis Suarez je dao značajan doprinos nogometu, a to je bit Svjetskog prvenstva".

U zaključku je Tabarez objavio i da u znak protesta napušta svoju dužnost u FIFA-i u kojoj je bio član Tehničke istraživačke grupe koja analizira utakmice reprezentacija.

"Mislim da u ovom trenutku nije mudro da budem u organizaciji s ljudima koji su vršili pritisak da se odredi ovakva kazna Suarezu i koji imaju drugačije vrijednosne kriterije od mojih", zaključio je Tabarez.