Nogomet
51

Sušić: Očekujem da kapiten Džeko kao i ja starta sa pobjedama

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na stadionu Bilino Polje večeras je održana konferencija za novinare povodom kvalifikacione utakmice između Bosne i Hercegovine i Kipra u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će 2016. godine biti odigrano u Francuskoj.

Selektor Safet Sušić je na konferenciji za novinare kazao kako još uvijek ne želi otkrivati sastav za utakmicu sa Kiprom, smatrajući da već dovoljno informacija posjeduju o našoj reprezentaciji.

"Nemam razloga da danas objavljujem sastav, to ćete znati kada igrači izađu na teren. Imao sam nekoliko dilema, ali ne znam ni sada sastav i ne želim da oni znaju naš sastav i onako znaju više o nama nego što mi o njima znamo", kazao je Sušić.

Selektor je kazao kako je njegova izjava da sa igrom kao protiv Lihtenštajna ne možemo pobjediti Kipar, bila pretjeranog karaktera.

"Možda sam malo pretjerao imajući u glavi utakmicu u kvalifikacijama kad smo vodili 3:0 i stali nakon toga. Htio sam da izbjegnem da nam se ne desi ista stvar. Mi nemamo izbora, startovao sam kao selektor sa pobjedom i očekujem da i kapiten startuje sa pobjedama", dodao je Sušić.

Kapiten naše reprezentacije Edin Džeko je dva puta bio prvi strijelac kvalifikacija, a na pitanje novinara da li možemo i sada to od njega očekivati, odgovorio je:

"Iskren da budem nikad mi nije bio cilj da budem prvi strijelac kvalifikacija, a mislim da ne samo meni, već svim igračima je u cilju da odemo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj i sve ću uraditi da pomognem ekipi i da to ostvarimo. Mislim da je to najmanje bitno, može ga i Bega zabiti kao sto je uradio u Engleskoj ligi. Vjerujem da svi želimo odlazak na Evropsko prvenstvo", izjavio je Edin Džeko.

Novinare je interesovalo da li je naša reprezentacija jača ili slabija u odnosu na protekle kvalifikacije, na šta je selektor odgovorio da to nije veliki problem.

"Činjenica je da smo izgubili dva igrača koja su puno značila ovoj reprezentaciji. Oni su bili nezamjenjivi deset godina, nije bilo lako naći zamjenu, ali ovo je mlada reprezentacija i imat ćemo na EP mladu i zrelu ekipu. Sigurno je da je u startu hendikep igrača koji su se oprostili, ali nismo jedina reprezentacija koja je ostala bez igrača", kazao je Sušić.

Sušić je istakao da je pogledao jedno poluvrijeme utakmice Kipra te da igrače ne želi time opterećavati.

"Gledao sam sinoć jedno poluvrijeme, sutra ćemo moji saradnici i ja pogledati i drugo poluvrijeme, dok igrače ne želim time opterećavati. Sigurno ćemo imati loptu u posjedu i bez problema ćemo prelaziti njihovu polovinu i vjerujem u njihove individualne sposobnosti. Ne bih volio da na poluvrijeme odemo sa rezultatom 0:0 i vjerujem da ćemo u prvom poluvremenu imati rezultat koji nam garantuje tri boda", dodao je Sušić.

Edin Džeko će sutra debitovati sa kapitenskom trakom, međutim, kazao je da to za njega nije ništa novo.

"Sigurno je veća odgovornost na meni i drugačija je uloga nego što sam imao do sada. Vjerujem da mogu odgovoriti selektoru i biti dobar kapiten igračima mada tu ima dosta igrača koji su stariji i biće iza mene ako šta treba. Ovo nije ništa novo za mene i vjerujem da će sve biti uredu", kazao je Džeko.

Za kraj konferencije selektor je kazao kako je rudarska nesreća poljuljala atmosferu i među igračima kao i među građanima cijele Zenice.

"Normalno je da neće biti pretjeranog slavlja i euforije i kod nas je atmosfera bila poljuljana jer igrači vole da se šale i zezaju, ali nas je sve poljuljalo. Mnogo je tišine gore u Centru. Jučer kada smo vidjeli djecu rudara, za nas je to bio šok od kojeg se što prije trebamo oporaviti i nadam se da će igrači imati u glavi to da bi pobjeda puno značila svim ljudima", zaključio je Sušić.

Trening naše reprezentacije bio je otvoren za medije, a u prilogu pogledajte fotografije sa Bilinog Polja.