Komentari (66)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Svaki musliman je dužan da posti, ali to je opet SAMO njegova lična stvar, nije nikome dužan polagati račune da li će postiti ili ne, bar ne na ovome svijetu (ili tako nekako:))
Bravo majstore!
- pa nije baš svaki dužan...to jeste postoje iznimke kad nisi dužan da postiš, štaviše KAD TI JE HARAM DA POSTIŠ...i mislim da je taj slučaj i sa fudbalerima!
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Koliko znam, svaki musliman koji je na putu, odnosno koji tokom ramazana nije kod svoje kuce, koji je musafir nije duzan da posti. I Poslanik se mrsio kada bi kretao na put. Ne znam kako to ne spomenuse ovi vjerski strucnjaci?!
znaš li koliko traje status putnika ?
7 dana cini mi se.
PRIKAŽI ODGOVORE (9)
Previse su plaćeni da bi se osjecali nemocno na terenu u nokaut fazi,tako da ce tu bit svega,a na kraju krajeva zlo izlazi iz usta ,ne ulazi u usta
PA nek poste blaže
Doslovno se jezim od pocetka recenice:"ucenjaci kazu...". I zato vam se je sve svelo na formu bez srzi i sustine. Milion tumacenja, cyber sejhova koji dijele pamet rekao ovo, konsezusom ono...sahih,daif, simo tamo spike rike.
Sreca pa smo odgovrni za sebe , a fudbaleri za sebe
Hajr nek ne puca samo haha
Ne znam sta da kazem na ovo. Ja kako znam Bog dragi kaze da se ne bi trebalo postiti ukoliko si izlozen velikom fizickom naporu. Cilj posta nije da umres dok postis, il da kolabiras. Zato je receno da vjernici mogu nadoknaditi propustene dane posta i van ramazana, u odredjenom dijelu godine. Islam strogo zabranjuje post u odredjenim uslovima i situacijama, i prilicno sam sigurna da bi se i ova situacija u to uklopila.
prije nego sto počnete iznositi kojekakve gluposti i donositi fetve koje su apsurdne, postavite sebi nekoliko pitanja. da li je jednom iskrenom muslimanu ispravno ucestvovati na ovom skupu zvano SP koje je gnijezdno grijeha i nemorala? a o postu je suvisno sta raspravljati. Da Allah Dragi uputi sve nauke..
............nabrojali ste nekoliko europskih nogometnih zvijezda za koje bi se po imenu moglo reći da su muslimanskog porijekla...............a da li su oni stvarno muslimani i da li prakticiraju vjeru, to ne znate ni vi ni mi..............
pres,,,nje, ako na onoj vrućini moraš trenirati i igrati, post je haram jer ugrožava tvoje zdravlje, il nemoj igrat il posti, nema trece
Vi se raspravljate i komentarisete temu o kojoj vecina vas, sto se vidi iz prilozenog pojma nema. Evo da vam pojasnim ko je duzan postiti a ko ne... Učenjaci su složni u tome da je post obavezan svakom punoljetnom, pametnom, zdravom muslimanu, koji boravi kod kuće, i ženi koja se očistila od hajza i nifasa. Postiti nisu dužne sljedeće kategorije ljudi: 1. Nemusliman. On čak nije dužan napostiti dane provedene u nevjerstvu. Njegova obaveza je postiti od dana prelaska na islam. 2. Dijete sve dok ne postane šerijatski punoljetno. Jedino se preporučuje navikavanje na post od malih nogu, kako djetetu kada postane punoljetno, to ne bi pričinjavalo teškoću. 3. Neuračunljiva osoba. To isto važi i za senilnu osobu. 4 Stara osoba koja nije u stanju podnijeti post. Ona je, međutim, dužna dati fidju/iskup, tj. za svaki dan nahraniti po jednog siromaha. 5. Bolesna osoba. Bolesnik će nadokanditi post nakon ozdravljenja. Ukoliko je bolest stalna ili neizlječiva, onda će podijeliti fidju.
6. Trudnica i dojilja. One će napostiti propuštene dane čim se za to ukaže prilika. 7. Žena koja ima hajz/mjesečni ciklus ili nifas/stanje poslije poroda. One će, također, napostiti propuštene dane čim stignu. 8. Putnik. On će napostiti dan za dan kada se vrati kući. 9. Radnici u izuzetno teškim uvjetima. Ovdje se misli na radnike koji rade toliko teške fizićke poslove, koji im, ukoliko poste, mogu nanijeti veliku štetu. Oni će napostiti dan za dan ukoliko im se za to ukaže prilika. U protivnom će dati iskup-fidju. 10. Zatvorenici. Ovdje se misli na zatvorenike koji rade teške poslove. Ako se, pak, radi o doživotnoj robiji, na kojoj se rade vrlo teški poslovi, podijeliće se fidja. 11. Osoba koja je prisiljena da se omrsi. To se misli na osobu koja spašava nekoga iz požara, davljenja u vodi i slično. Ako je neophodno da se omrsi, ona će to učiniti i taj dan, kasnije, napostiti.
Raspravljate se i o statusu putnika, da vam i to kazem kad smo vec tu, niti jedan fubaler niti jedan navijac, koji zna da ce ostati duze od 15 dana nema status putnika i tu je stavljena tacka na i. Koliko sam pratio vec je proslo 15 dana i njihov status putnika vise nije validan.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
nema izgovora za post i namaz....namaz i post prvo pa sve ostalo...
Fudbaleri muslimani su itekako dobri ambasadori islama, i svojim dobrim partijama i naknadnim nadoknađivanjem posta mnogo više rade za vjeru nego eventualnim iscrpljivanjem zbog posta i shodno tome neuspjehom na terenu. Ali to je samo moje mišljenje
“Post je kako duhovni tako i fizički izazov, a posebno u ljeto kada su temperature vrlo visoke. To predstavlja još veći fizički napor. Igrači muslimani koji žive od fudbala, mogu napostiti dane koje ne uspiju da isposte na vrijeme”, kazao je ovaj stručnjak. Profesorica na Univerzitetu u Ankari Oznur Ozdogan ima slično mišljenje dodajući kako svaki fudbaler sam zna da li može postiti ili ne. “Post je osim fizičke i duhovna vježba. Fudbaleri koji ne mogu postiti kasnije mogu napostiti propuštene dane. Ali ipak ne smijemo zaboraviti da post može i povećati performas igrača jer im pomaže Bog. Ipak, svako zna koliko tokom posta može izdržati fizički”, kazao je Ozdogan. HAHAHA, de još koji put ponovite citat u članku.
U kompaniji (u Evropi) gdje ja radim svi uposlenici su muslimani. 90% njih posti cijeli ramazan. Iako se radi cijele dane (od 0.70 do 18.00 sati) na vrucini i suncu svi izdrze post. Cak primijecujem da se tokom ramazana poveca promet kompanije u odnosu na mjesec prije i posle ramazana. Nije lahko ali nagrada je zaista velika. Pa vi sad shvatite. Ipak ti fudbaleri nece polagati racun navijacima nego pred Allahom. Sva sreca pa BiH ne prodze dalje jer bi se mogle umjesto posta fudbalera desiti pijanke u slucaju dobre utakmice.
Vidim da ti ne treba da piješ jer si već pun maligana.
Ko može neka posti, ko ne može, neka naposti. :)