Nogomet
0

Španija nakon penala izborila finale Kupa konfederacija

Totalsport
Odlična utakmica u Fortalezi (Foto: AFP)
Odlična utakmica u Fortalezi (Foto: AFP)
Španska nogometna reprezentacija izborila je finale Kupa konfederacija pobijedivši nakon jedanaesteraca Italiju 7:6 u susretu igranom u Fortalezi.

Nakon što u regularnih 90 minuta i 30 minuta produžetaka nije bilo golova, odlučivali su penali, a tu su aktuelni svjetski i evropski prvaci bili za nijansu bolji.

Prvih šest izvođača s obje strane bili su precizni, a na kraju se tragičarom pokazao Leonardo Bonucci čiji je udarac otišao preko gola. Nakon njega je Jesus Navas mirno savladao Gianluigija Buffona i slavlje Furije moglo je započeti.

Italija je bila bolja ekipa u prvom poluvremenu iz kojeg se izdvajaju dvije dobre prilike, obje nakon asistencija Andree Pirla. U prilikama su se našli Christian Maggio, koji je pucao glavom ravnom u Ikera Casillasa, te Daniele De Rossi čiji je udarac otišao pokraj gola. Španija je prvu pravu priliku imala tek u 37. minuti kada je Fernando Torres pucao pokraj gola.

U drugom dijelu Talijani su imali posjed lopte čak 61 posto, a u samoj završnici Gerard Pique je propustio dobru priliku za pobjedu Španaca , da bi se u produžecima dva puta tresao okvir gola. U 93. minuti okvir je pogodio Emanuele Giaccherini, a u 115. minuti Xavi. U završnici drugog produžetka Španija je bila puno bolja, ali svejedno nije uspjela naći put do mreže.

U nedjeljnom finalu protivnici Špancima u borbi za naslov bit će domaćini Brazilci, dok Talijanima predstoji meč za treće mjesto protiv Urugvajaca. 

Kup konfederacija, polufinale:

Španija - Italija 0:0 / 7:6 na penale