Kvalifikacije za EP
53

Slovenci rutinski savladali Finsku i došli na korak od plasmana na EURO, Bugari se osramotili

S. G.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Slovenije večeras su pred svojim navijačima rezultatom 3:0 nadigrali Finsku i tako napravili možda i ključni korak ka konačnom cilju koji se zove plasman na Evropsko prvenstvo. 2024. godine.

Slovenija je tokom čitavih 90 minuta kontrolisala dešavanja na terenu i došla do zaslužene i rutinske pobjede nad Finskom, protiv koje se naša reprezentacija toliko puta opekla.

Slovenci to sebi nisu dozvolili pa su sa dva gola Benjamina Šeška i jednim Erika Janze došli do zlata vrijedna tri boda.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Sjajni mladi napadač Red Bull Leipziga je u razmaku od svega 12 minuta dva puta zatresao mrežu Hradeckog.

Prvi put je to učinio sa bijele tačke, a drugi nakon sjajne akcije svog tima, da bi u nadoknadi vemena pomenuti Janza potvrdio veliki trijumf.

Slovenci su se tako učvrstili na liderskoj poziciji grupe H sa 16 bodova na svom kontu i u posljednja tri meča sve imaju u svojim rukama.

U nekim kalkulacijama trebat će im još samo jedna pobjeda za plasman na EURO. S druge strane, Finci su ostali treći sa 12 osvojenih bodova.

Standings provided by Sofascore

U terminu od 18 sati odigrana je i utakmica grupe G u kojoj je Litvanija kao gost nadigrala Bugarsku.

Gostima je dobrim dijelom posao olakšao Kraev koji je u finišu prvog dijela zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Nakon toga domaću mrežu je u dva navrata zatresao Pijus Sirvys i tako Bugarima prepustio posljednju poziciju ove grupe u kojoj će kasnije snage odmjeriti Mađari i Srbi.

Standings provided by Sofascore