Nogomet
19

Skaut Stuttgarta za Klix.ba: Borussia još nije u formi, Sarajevo ima šansi

Piše: Edin Isanović
Foto: AFP
Foto: AFP
Marjan Kovačević skaut je njemačkog Stuttgarta. Za Klix.ba govorio je o šansama FK Sarajevo u dvomeču sa Borussijom Monchengladbach u okviru play-offa Evropske lige. U uvodu kaže kako Bundesliga tek počinje i da je suparnik Bordo tima prije nekoliko dana odigrao prvu zvaničnu utakmicu.

"Očekivano je Borussija pobijedila niželigaša Homburga. Pripreme su u završnoj fazi, tek kreće sezona i nedostaje ta uigranost. Protivnik Sarajeva je prodao nekoliko kvalitetnih igrača, a dovedena su i nova imena. Dakako, imali su mnogo promjena u timu. Sigurno da još nisu u pravoj formi i to po mom mišljenju može biti prednost Sarajeva koje je mnogo ranije krenulo sa pripremama. Tim sa Koševa je vjerovatno u boljoj takmičarskoj formi i uigraniji su. Premda, kada spomenem Borussiju, govorim o jednoj kvalitetnoj bundesligaškoj ekipi koja je favorit u ovom dvomeču. Ipak, i Sarajevo ima šansu da prođe. Svi znamo kako je prošle godine Stuttgart, za koji ja radim, eliminisan od Rijeke“, kaže Kovačević.

Potom je istakao prednosti i mane tima iz Monchengladbacha.

"Pod vodstvom trenera Luciena Favrea koji ih je preuzeo prije nekoliko godina igraju dosta kvalitetno i tvrdo. Drže pozicije i brzo se transformišu iz pozicije odbrane u poziciju napada. Kontranapadi su im najjače oružje. Čim oduzmu loptu, imaju brzu tranziciju. To je njihov stil igre. Sarajevo treba igrati strpljivo, a uvijek trebaju znati da imaju dvije utakmice. Dosta toga će zavisti od kvaliteta igrača Bordo tima, odnosno hoće li prilike, koje će sigurno imati, znati iskoristiti ili ne. Bude li bh. predstavnik igrao previše ofanzivno i bude li griješilo, bit će kažnjen. Tim iz Bundeslige ima brze igrače koji će praviti probleme odbrani Sarajeva. Jaki su u situacijama 'jedan na jedan' i centaršutevima. Ne treba Sarajevo igrati lijepo za oko, važno je poentirati iz šansi“, naglašava naš sagovornik.

Dodaje kako Borussija igra isto i na gostovanjima i na svom terenu.

"Njima odgovara protivnik koji igra ofanzivno, otvorenog garda. Tada imaju prostora za kontre. No, siguran sam da neće tražiti riješenje u prvoj utakmici. Čekat će svoje prilike pa makar i posljednjih deset minuta uzvratnog dvoboja. Borussija i kući i na strani igra pred punim stadionima i neće ih impresionirati puno Koševo. Navikli su na takve okolnosti, to su vrhunski nogometaši. Taj ambijent više može pomoći Sarajevu da odigra emotivno. Međutim, važnije je da hladne glave uđu u meč i gledaju da postignu pogodak. Cilj treba biti jasan - plasman u grupnu fazu“, podvlači Marjan.

Na kraju je pohvalio igre bh. tima u Evropi.

"Pratio sam rezultate Sarajeva. Nisu slučajno tu gdje jesu. Zasluženo su došli u play- off. Ako budu vjerovali u sebe, u svoje sposobnosti, struku, znanje, ne budu pravili velike greške koje će Borussija znati iskoristiti, mogu proći dalje. Favoriti uvijek ne pobjeđuju“, zaključio je Kovačević.