Oštar start
0

KOLUMNA / "Sjajna igra, sjajna atmosfera i sjajan bod iz Tirane!"

Piše: Bakir Tiro
U izvanrednoj fudbalskoj predstavi izabranici selektora Safeta Sušića oduševili su u Tirani. Osvojili su veliki bod protiv Albanije.

Remijem na stadionu Qemal Stafa (1:1) složna družba izvanrednog i autoritativnog trenera Sušića nastavila je sa odličnim rezultatima u kvalifikacija za Euro 2012, ali i igrama kojima su zadivili sve u državi.

"Sušićeva besprijekorna taktika"

U taktički, tačnije formacijski besprijekorno postavljenoj igri, dominirali smo cijelim tokom utakmice. Svih 90 minuta meča izvršili smo pritisak na polovinu super jakog protivnika. No, nismo imali sreće, pa nismo pobijedili. Ipak, moramo itekako biti sretni uzetim bodom u duelu sa briljantnim Albancima. Jest da pet puta manje vrijede od naših igrača, ali...

Sušić je opet odlično odradio posao na našoj klupi. Pogodio je i sa sastavom. Od prvog minuta na poziciji štopera igrao je Adnan Mravac. Ne snosi dio krivice za gol kojeg smo primili, nakon što je igrao rukom na vrhu našeg šesnaesterca. To, što je Boris Pandža ostao na klupi, a igra u životnoj formi, ne mora uopće biti bitno. Posebno dobru procjenu Sušić je imao jer je zbog iskusnog Mravca na klupi ostavio Sanela Jahića, univerzalca koji je odigrao samo nekoliko nebitnih utakmica za A-reprezentaciju BiH.

Posebno dobar potez selektor je imao u 89. minuti meča. Zamijenio je napadača Džeku, a u igru poslao "veznjaka" Ibričića. Zadovoljni Džeko prilikom izlaska sa terena izljubio se sa Sušićem, a mi sačuvali veliki bod. Samo što nam suze ne potekoše niz obraze. Naravno, radosnice. Muslimović koji je na spisak igrača za meč sa Albancima upao naknadno, ničim nije zaslužio da dobije priliku na terenu u Tirani. Kakav je to napadač, kada je genije Pape zaboravio uvrstiti ga na spisak. Mislio čovjek da je povrijeđen. K'o da selektor mora biti informiran?! To je posao medija, tj. ljudima u Savezu mrskih novinara. Šutite! Dobro je! Bod k'o kuća!

"Nismo imali sreće i zaslužene premije"

Možda selektor malo pretjeruje. Brate, prestrog je! Igrači strepe pred Sušićem. U svakom momentu drži konce naše igre u rukama. Vidjelo se to i u Albaniji. Ma, zamislite drskosti!? Miralem Pjanić, igračić koji nastupa za tamo neki Lyon pred kraj utakmice uzme loptu da izvede slobodan udarac. I to kod rezultata 1:1. A, zna se da je njegov šut više nego skroman, što je u istoj utakmici pokazao nekoliko minuta ranije pogodivši prečku. Pucao je sa skoro 30 metara, a pogodio samo prečku. Sramota!

I? Potpuno opravdano pojedini stariji igrači otjeraju Pjanića od lopte. Čuj, on će pucati!? Loptu mu uze Misimović, uz autoritativnu pomoć kapitena Spahića. Igrač Galate je opalio. Ostalo je 1:1. Nismo imali sreće, lopta je otišla dva metra iznad prečke. A Sušić? Podrazumijeva se, mirno i "kulerski" pratio je i ovaj razvoj događaja na terenu. Čemu sekiracija? Uzeli smo veliki bod! Bravo!

Na koncu, igrači i selektor za bod u Tirani od N/FS BiH dobit će zaslužene premije od po 2.500 KM.

"Harmonija u svlačionici"

Da ne bude zabune. Za prikazano u albanskoj prijestolnici hvalospjeve nije zaslužio samo Sušić. Igrači, među kojima apsolutno ne vladaju klanovi, dali su sve od sebe da obraduju milione navijača ove zemlje. Čujte samo kakva harmonija vlada u bh. svlačionici, jer pojedine zvijezde u timu selektora Sušića nazivaju Jose Mourinho. Fino što poštuju trenera, a tako direktno i svetinju - dres sa državnim grbom.

Naši igrači su prekaljeni svjetski sportisti. Vrhunski znalci. Nemaju ni najmanjih mana. Nedodirljivi su. Nikada ne zaslužuju kritiku. Ono što je na ljudskoj osnovi fascinantno. Među njima ne vlada ni trunka zavisti.

Raja, sve je ovako. Molim vas, nemoj da ko sumnja? Zapamtite, bez obzira na sve, pa i ono što lično vidite "morate biti pozitivci". U protivnom centri moći i njima odani nazivat će vas "neprijateljima svoje države, svog naroda i svoje reprezentacije".

"Sjajna igra, sjajna atmosfera i sjajan bod iz Tirane!"