Nogomet
352

Sarajevo prvi put nakon 2008. godine bez predstavnika u Evropi

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pobjedom Radnika iz Bijeljine nad Slobodom u finalu Kupa Bosne i Hercegovine, saznali smo sve predstavnike naše zemlje u evropskim takmičenjima za narednu sezonu. To su Zrinjski, Sloboda, Široki Brijeg i Radnik Bijeljina što znači da glavni grad BiH Sarajevo prvi put nakon 2008. godine ostaje bez predstavnika u Evropi.

Zrinjski će igrati u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, dok će Sloboda, Široki Brijeg i Radnik Bijeljina evropski put započeti u 1. kolu kvalifikacija za Evropsku ligu.

Prvi mečevi 2. kola kvalifikacija za Ligu prvaka igrat će se 28. i 29. juna, a uzvrati su sedam dana kasnije. U istom periodu počinje i utrka za Evropsku ligu. Prvo kolo kvalifikacija je 30. juna, dok su uzvrati sedam dana kasnije.

Za razliku od prošle godine kada je glavni grad Bosne i Hercegovine imao tri predstavnika u evropskim takmičenjima, ove sezone neće imati niti jednog predstavnika. Prošle godine FK Sarajevo je igrao 2. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka gdje je ispao od Lecha iz Poznjana, Željezničar je ispao u 3. kolu kvalifikacija za Evropsku ligu od Standard Liegea, dok je Olimpic kao osvajač Kupa BiH ispao od Spartak Trnave u 1. kolu kvalifikacija za Evropsku ligu.

Najveće šanse za plasmanom u Evropu u ovoj sezoni, od sarajevskih predstavnika, imao je FK Sarajevo koji je završio na četvrtom mjestu tabele BHT Premijer lige. Bordo tim se nadao da će Sloboda osvojiti Kup BiH čime bi četvrto mjesto tabele značilo plasman u Evropu pošto je Sloboda ranije kroz ligu osigurala plasman u evropska takmičenja. Međutim, kako je Radnik na kraju osvojio Kup, on će putovati u Evropsku ligu.

Posljednji put glavni grad Bosne i Hercegovine bez predstavnika u Evropi bio je u sezoni 2008/09. pošto je sezonu ranije FK Sarajevo zazueo peto mjesto u Premijer ligi, dok je Željezničar bio sedmi. Osvajač Kupa BiH bio je Zrinjski koji je u ligi završio na četvrtom mjestu.

Od te sezone FK Sarajevo je pet puta igrao kvalifikacije za Evropsku ligu i jednom kvalifikacije za Ligu prvaka, a svoje učešće u Evropi nije zabilježio u sezoni 2010/11. Željezničar je po tri puta igrao kvalifikacije za Ligu prvaka i Evropsku ligu, a evropska takmičenja propustio je u sezoni 2009/10. Olimpic je prošle sezone igrao svoje prve evropske utakmice.

Osim toga što će propustiti zaradu od evropskih nastupa, sarajevski predstavnici će izgubiti i na koeficijentu prema kojem se rangiraju evropski klubovi što direktno utječe na poziciju tokom žrijebanja kvalifikacionih parova.