Nogomet
182

Sarajevo preokretom do pobjede nad Olimpicom, Željo kiksao protiv Slavije

Piše: O. T.
Sarajevo slavilo kao gost protiv Olimpica na Koševu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevo slavilo kao gost protiv Olimpica na Koševu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas su u Sarajevu odigrane dvije utakmice 15. kola BHT Premijer lige. U gradskom derbiju na Koševu Sarajevo je kao gost savladao Olimpic, dok je Željezničar na Grbavici remizirao sa Slavijom iz Istočnog Sarajeva.

Utakmica na Koševu je krenula vrlo uzbudljivo. U drugoj minuti Dalibor Pandža je neomatan šutirao glavom sa šest metara preko gola, a odmah nakon toga na drugoj strani Amer Bekić pogađa stativu nakon pasa Leona Benke.

Iako se, sudeći po ove dvije šanse, činilo da ćemo gledati meč visokog tempa, uslijedio je period kada se igralo nervozno sa mnogo prekršaja. To je trajalo do 19. minute kada je nakon pogreške igrača Sarajeva, gostujući tim napravio kontru koju je u gol pretvorio Pandža.

Slavlje domaćeg tima trajalo je samo osam minuta. Srđan Stanić je skrivio penal nad Almirom Bekićem, a siguran realizator bio je Leon Benko.

U finišu prvog poluvrmena Benko je postigao još jedan pogodak. Prethodno je šutirao makazicama, a Bandović odličnom odbranom poslao loptu u korner. Nakon centaršuta Kovačevićev šut je odbranio Bandović, a odbijenu loptu u gol je pospremio Benko.

Nakon samo deset minuta igre u drugom poluvremenu Olimpic je ostao sa igračem manje pošto je drugi žuti karton dobio Stanić. Nakon toga Olimpicu je bilo znatno teže što je Sarajevo iskoristilo do kraja meča postavljajući konačnih 3:1 pogotkom iz penala kojeg je skrivio Bojan Regoje koji je tada dobio drugi žuti karton. Strijelac za Sarajevo bio je rezervista Krste Velkoski.

U drugom meču odigranom na Grbavici Željezničar je, nakon poraza od Rudara u Prijedoru prošle sedmice (1:0), ponovo kiksao. Ovog puta protiv Slavije. Bilo je 0:0.

Prvo poluvrijeme je proteklo skoro bez prave šanse, a najveću je imao Tiago u 34. minuti kada je njegov udarac sa gol-linije izbacila odbrana gostiju.

Veliku šansu u drugom dijelu imao je Zoran Kokot u 66. minuti kada je izašao sam na golmana, ali njegov udarac je odbranjen.

Plavi su ostali sa igračem manje u 75. minuti kada je direktan crveni karton dobio Enis Sadiković.

U 81. minuti domaći su zabilježili još jedan nevjerovatan promašaj. Nakon centaršuta Blagojevića, Uzelac je sa jednog metra prebacio gol.

Novu priliku za gol Željo je imao preko Beganovića u 82. minuti, ali je Lučić odbranio. Još jedan zicer domaći su imali u sudijskoj nadoknadi kada je Uzelac u gužvi uputio udarac kojeg je ponovo zaustavio Lučić.

Ovim remijem Željezničar je ostao na devetom mjestu tabele, dok je Slavija na 10. mjestu.

Rezultati 15. kola Premijer lige:

Mladost DK - Čelik 1:0 Radnik Bijeljina - Široki Brijeg 0:1 Velež - Rudar Prijedor 0:0 Vitez - Borac 1:0 Drina Zvornik - Travnik 1:0 Olimpic - Sarajevo 1:3

Željezničar - Slavija 0:0 Sloboda - Zrinjski (u toku)

Tabela:

  1. Široki Brijeg 31
  2. Zrinjski 30 (-1)
  3. Sloboda 28 (-1)
  4. Sarajevo 28
  5. Radnik 28
  6. Čelik 22
  7. Mladost 22
  8. Vitez 22
  9. Željezničar 21
  10. Slavija 21
  11. Olimpic 16
  12. Rudar 16
  13. Travnik 16
  14. Borac 12
  15. Drina 9
  16. Velež 8