Nogomet
320

Sarajevo preokretom do pobjede nad Mladosti, Željezničar poražen od Čelika, Široki savladao Borac

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U 28. kolu Premijer lige BiH Sarajevo je zahvaljujući golovima Benke pobijedilo Mladost, Čelik je na Bilinom Polju porazio Željezničar, dok je Široki Brijeg na Pecari upisao minimalnu pobjedu protiv Borca.

Čelik - Željezničar 1:0

Zeničani počeli utakmicu u sastavu Adilović, Grahovac, Džidić, Bajraktarević, Karić, Dedić, Salčinović, Kojić, Popović, Jusić i Bureković. Trener Željezničara Edis Mulalić se odlučio za Kjosevskog, Sinišu Stevanovića, Kosorića, Memiju, Bekrića, Blagojevića, Bogičevića, Stanića, Miroslava Stevanovića, Lendrića i Zahirovića.

Prije početka utakmice došlo je do sukoba navijača Željezničara i policije na sjevernoj tribini stadiona Bilino Polje, koji je trajao kratko.

Na otvaraanju utakmice, tačnije u 4. minuti, priliku za pogodak imali su gosti. Blagojević je centrirao, a Kosorić neprecizno šutirao glavom. Domaći su uzvratili tri dvije minute kasnije preko Karića, čiji udarac uspijeva odbraniti Kjosevski. Čelik je u prvim minutama utakmice imao terensku inicijativu.

Igrala se 22. minuta kada dobru priliku pred golom Željezničara nije iskoristio Dedić. Ipak, spretniji od svog saigrača bio je Salčinović, koji je zatresao mrežu Plavih u 38. minuti utakmice. Posljednje prilike na utakmici imali su nogometaši Željezničara, Bekrić je šutirao iz slobodnog udarca u 37. minuti, ali neprecizno. Lendrić također nije imao sreće, lopta je završila pored gola nakon njegovog šuta iz 43. minute. Zeničani su nakon prvog dijela igre imali minimalnu prednost.

Željezničar je u drugom poluvremenu zaigrao nešto ofanzivnije s namjerom da nadoknadi rezultatski zaostatak. U 62. minuti je pokušao Bekrić, pogodio je stativu, a onda je odbijenu loptu u gol poslao Lendrić. Ipak, njegov pogodak je poništen zbog ofsajda.

Potom su uslijedile izmjene u obje ekipe, Tiago je zamijenio Memiju kod Plavih, dok je kod domaćih Pezer zamijenio Memića. Mulalić je potom izveo Zahirovića iz igre, a umjesto njega je zaigrao Beganović.

Veoma blizu izjednačenja Plavi su bili u 70. minuti kada je Lendrić pogodio stativu. Osam minuta kasnije je bilo opasno pred golom Željezničara, Karić je bio u šansi, ali je zaustavljen. Do kraja susreta se rezultat nije mijenjao, Čelik je slavio rezultatom 1:0, a Željezničar je ovim porazom daleko od plasmana u Evropu.

Nakon utakmice su uslijedili neredi.

Čelik je sedmi na tabeli sa 42 boda, dok je Željo peti sa 53 boda.

Sarajevo - Mladost Doboj Kakanj 2:1

Za Sarajevo su od prve minute današnje utakmice zaigrali Pavlović, Kadušić, Rustemović, Kovačević, Duljević, Okić, Almir Bekić, Emerson, Mihojević, Harba i Benko, a za domaće su nastupili Lučić, Hrvat, Gačan, Kobilica, Dilaver, Hrelja, Pašagić, Kovač, Milisavljević, Ramović i Isaković.

Prvi su zaprijetili domaći preko Rustemovića koji je uputio neprecizan udarac s distance u 3. minuti. U 6. minuti je pokušao Benko sa otprilike 16 metara, ali je njegov šut odbranio golman Mladosti Lalić. Igrala se 11. minuta kada je oštar centaršut u kazneni prostor gostiju uputio Almir Bekić, bilo je opasno, no, Lalić je dobrom reakcijom otklonio opasnost. Bordo ekipa je od prve minute bila konkretnija od protivnika u želji da postigne pogodak.

U 15. minuti je Harba pronašao Duljevića koji je dugo tražio poziciju za udarac, što je odbrana Mladosti iskoristila i spriječila opasnost. Pokušaj Benke glavom iz 19. minute nije predstavljao problem za Lalića, koji je lako uhvatio loptu.

Sarajevo je dominiralo, a Mladost je postigla pogodak. Vodstvo gostima je prelijepim golom u 22. minuti donio Dilaver.

Domaći su mogli do izjednačenja u 28. minuti, Okić je loše šutirao, a onda Harba nije uspio iz blizine pospremiti loptu u gol Mladosti. Duljevićev udarac s dvedesetak metara završio je pored gola, a onda je u 34. minuti Harba pogodio stativu, lopta je došla do Emersona, čiji je pogodak glavom spriječen intervencijom odbrane Mladosti i to s gol linije.

Ekipa Sarajeva nije odustajala, prilika se ukazala u 42. minuti, Benko je pogodio stativu, a Harbin udarac je izblokiran na gol liniji. Ipak, odbrana Mladosti je kapitulirala u 45. minuti kada je Benko primio loptu na rubu šesnaesterca, okrenuo se i pogodio za 1:1. Tim rezultatom završeno je prvo poluvrijeme.

U drugom poluvremenu su se nastavili nizati napadi Sarajeva, a na samom početku je odbrana Mladosti krajnim naporima uspjela izblokirati pokušaje Harbe i Benke. Upravo je Benko bio blizu pogotka u 60. minuti, no, pravovremeno je reagovao Hrvat i spriječio preokret Sarajeva.

Strijelac gola za Mladost, Haris Dilaver, igru je napustio u 62. minuti, a zamijenio ga je Asanović. Četiri minute kasnije je ponovo u prilici bio Harba te je i ovog puta bio neprecizan. Pritisak Sarajeva je bivao sve veći.

U želji da promijeni situaciju na terenu trener Mladosti Ibro Rahimić je u igru umjesto Kobilice uveo Muslimovića.

Kovačević je bio neprecizan sa izgledne pozicije u 71. minuti nakon dodavanja Okića. Nova prilika za Benku ukazala se u 72. minuti, hrvatski nogometaš se oslobodio protivnika i uputio udarac, koji nije bio dovoljno precizan. Trener Sarajeva Almir Hurtić je izvršio izmjenu te je Emersona zamijenio Čataković.

Stoper domaćih Kovačević je loše šutirao glavom nakon centaršuta Harbe uu 76. minuti. Sarajevu je ponestajalo vremena za preokret, a onda je na scenu ponovo stupio sjajni Benko, koji je u 80. minuti donio vodstvo Sarajevu. Nakon vodećeg gola, Hurtić je uveo u igru Kallasija umjesto Almira Bekića.

Dvostruki strijelac za Sarajevo, napadač Benko, igru je napustio u 87. minuti, a zamijenio ga je Gljiva. Posljednju priliku na utakmici imali su domaći u 90. minuti preko Čatakovića, koji nije pogodio. Bordo ekipa je pobijedila Mladost rezultatom 2:1 i tako napravila veliki korak ka plasmanu u Evropu.

Sarajevo je na trećoj poziciji i ima 57 bodova, a Mladost je osma sa 39 osvojenih bodova.

Široki Brijeg - Borac 1:0

Širokobriježani su na teren istrčali u sljedećem sastavu: Soldo, Pehar, Barišić, Kožulj, Krstanović, Brekalo Sesar, Karačić, Ajayi, Marković i Crnov. Za Borac su utakmicu počeli Ružić, Redžić, Milosavljev, Popović, Ristovski, Kiso, Bečelić, Dujković, Radinović, Đokić i Marjanović.

Na otvaranju utakmice na Pecari zaprijetili su gosti preko Redžića, čiji je udarac završio pored gola Širokog. Domaći su uzvratili preko Crnova i Barišića, koji su bili neprecizni.

U 18. minuti je Krstanović bio u šansi za gol, ali je pokušao asistirati Ajayiju, što je iskoristio gostujući nogometaš Đokić i otklonio opasnost od svog gola. Golman Širokog Brijega Soldo je odlično intervenisao u 31. minuti nakon dva pokušaja Marjanovića. Domaći su napadali, a gosti tražili šansu iz kontri. U prvom poluvremenu golova nije bilo.

U nastavku utakmice je greška Brekala iz 53. minute mogla skupo koštati Širokobriježane, Radinović je došao do lopte, ali je svoj gol pravovremenom reakcijom spasio Soldo.

Nakon što Banjalučani nisu uspjeli iskoristiti šansu, uslijedila je kazna. Vodstvo Širokom je u 58. minuti donio Ajayi. Širokobriježani su do kraja utakmice kontrolisali igru i mirno je priveli kraju te upisali pobjedu rezultatom 1:0.

Široki Brijeg se nalazi na četvrtom mjestu na tabeli sa 55 bodova, a Borac je ponovo u opasnoj zoni na 12. mjestu sa 32 boda.

Raspored 29. i 30. kola Premijer lige BiH:

7. maj:

Drina - Široki Brijeg Mladost DK - Zrinjski Vitez - Slavija Olimpic - Travnik Radnik - Borac Sloboda - Sarajevo Velež - Čelik Željezničar - Rudar

14. maj: Borac - Vitez Čelik - Mladost DK Rudar - Velež Sarajevo - Olimpic Slavija - Željezničar Široki Brijeg - Radnik Travnik - Drina Zrinjski - Sloboda

Tabela: