Nogomet
20

Sarajevo i Željo traže novog trenera: Ko želi sporazumni raskid ili se ipak nešto mijenja?

Piše: Omar Tipura
Slaven Musa, Slavko Petrović, Mehmed Janjoš (Foto: Klix.ba)
Slaven Musa, Slavko Petrović, Mehmed Janjoš (Foto: Klix.ba)
FK Sarajevo i FK Željezničar traže novog trenera ili "recite nešto novo". Od ljeta 2013. godine Koševom taktike su crtali Husref Musemić, Robert Jarni, folmaster je uspio načeti i Ljupko Petrović, Dženan Uščuplić u dva navrata, Meho Kodro, Miodrag Ješić i Almir Hurtić također u dva navrata. Na klupi Grbavice sjedili su Amar Osim, Dino Đurbuzović, Admir Adžem, nekoliko dana i Almir Memić, Milomir Odović, 17 dana i Vlado Čapljić, Edis Mulalić i Miloš Kostić. Da, recite nešto novo.

Računajuči od 1. jula 2013. godine do danas, kroz FK Sarajevo je prošlo sedam trenera, a podsjetimo li da su Uščuplić i Hurtić kormilarili u dva navrata, onda možemo upisati da je devet trenerskih mandata odrađeno na Koševu. Kod Željezničara je osam različitih trenera boravilo na klupi u tom periodu. Istina, Ljupko Petrović u Bordo klubu, odnosno Almir Memić u redovima Plavih trajali su kraće od jogurta, ali i oni se računaju. Izabrani su.

Sarajevo je od 1. jula do danas odigralo 125 utakmica u svim takmičenjima. Kalkulator kaže da je svaki od devet mandata trajao tačno 13,8 utakmica. Ako neko želi tražiti "dlaku u jajetu", može se oduzeti boravak Ljupka Petrovića koji je jedva i trening uspio odraditi prije nego je svanula "fotka" sa puškom i Željkom Ražnatovićem. Tada bi prosjek iznosio 15,6 utakmica po trenerskom mandatu.

Treneri ili avanturisti, pojačanja ili turisti

Željezničar je od 1. jula do danas odigrao 121 utakmicu u svim takmičenjima. Kalkulator kaže da je svaki od osam mandata trajao tačno 15,1 utakmicu. I ovdje možemo oduzeti mandat Almira Memića pa bi prosjek iznosio 17,2 utakmice. Moramo napomenuti da nismo računali Harisa Alihodžića koji je privremeno vodio klub nakon otkaza Edisu Mulaliću.

Pređimo na igrače. Ako vam nije problem pročitati sljedeća imena, izvolite.

Marko Radulović, Bojan Puzigaća, Adnan Kovačević, Andrija Petrović, Mahir Karić, Vule Trivunović, Miloš Stojčev, Nemanja Bilbija, Mario Barić, Dino Bisanović, Anid Travančić, Germain Kouadio, Nikola Komazec, Matej Delač, Krste Velkoski, Mato Jajalo, Irfan Vusljanin, Dario Purić, Dušan Jevtić, Gojko Cimirot, Džemal Berberović, Haris Duljević, Ševko Okić, Mehmed Alispahić, Miroljub Kostić, Amer Bekić, Leon Benko, Risto Mitrevski, Edin Rustemović, Marko Ivkić, Radoš Protić, Ahmad Kallasi, Senedin Oštaković, Deni Simeunović, Cezar Augusto , Denis Kramar, Emerson Reis, Haris Harba, Almir Bekić, Rijad Kobiljar, Harmony Ikande, Tomislav Barbarić, Anel Hebibović, Milan Stepanov, Damir Krajišnik, Ildar Klarić, Bojan Pavlović, Elvis Sarić, Saša Novaković, Saša Balić, Nemanja Anđušić, Nermin Crnkić, Mersudin Ahmetović, Marko Četković, Adi Adilović, Perica Ivetić, Dušan Hodžić, Said Husejinović.

To su sva pojačanja Sarajeva od početka priprema za sezonu 2013/14. Dovedeno je 58 igrača od početka sezone 2013/14, pa tokom sezona 2014/15., 2015/16. i 2016/17. Radi se o sedam prijelaznih rokova. Prosjek je 8,2 igrača po prijelaznom roku.

Anel Alibašić, Adnan Hadžić, Mladen Zeljković, Enis Sadiković, Faris Fejzić, Jasmin Bogdanović, Sead Bučan, Nenad Dedić, Filip Lončarić, Marijan Antolović, Asim Škaljić, Nedo Turković, Juan Manuel Varea, Anes Nuspahić, Aleksandar Kosorić, Edi Baša, Ognjen Đelmić, Zoran Kokot, Emir Hodžurda, Siniša Stevanović, Dejan Djermanović, Irfan Fejzić, Jadranko Bogičević, Ivan Livaja, Ivan Lendrić, Joco Stokić, Samir Bekrić, Secouba Diatta, Mirko Kramarić, Dušan Mladenović, Mirza Halvadžić, Miroslav Stevanović, Mailson, Tiago Faria, Adnan Zahirović, Nermin Zolotić, Srđan Stanić, Milivoje Lazić, Dino Bevab, Uglješa Radinović, Dimitrio Toskas, Denis Pozder, Adnan Šećerović, Stevo Nikolić, Sanel Jahić, Javi Hervas, Senad Husić, Matteo Boccaccini.

Ovo su sva pojačanja Željezničara u istom vremenskom periodu. Dovedeno je 48 igrača što u prosjeku iznosi 6,8 igrača po prijelaznom roku. Bitno je napomenuti da je posljednjih 30 igrača na listi Plavih dovedeno u posljednja tri prijelazna roka, odnosno 10 po prijelaznom roku.

Imate li vremena za nekoliko pitanja?

Naravno, nismo računali prekomandovane igrače iz juniora, igrače koji su se vraćali sa posudba, kao ni igrače koji su napuštali klub.

Pojedina pojačanja nikada nisu nastupila za ove klubove u zvaničnim mečevima, neki su šansu dobili "na kapaljku", neki su se zavadili sa trenerima, nekima je presudio alkohol, nekima psi lutalice. Većina ih je već napustila klub.

Velike priča nije potrebna. Potrebno je samo nekoliko pitanja. Ovako. Koji trener može pokazati svoje znanje ako mu promijenite toliko igrača i kažete da odmah, ali odmah, mora napasti titulu?

Dalje. Ko je toliko stručan da za sedam, osam, 12 utakmica ili jednu polusezonu može procijeniti da li trener zna raditi svoj posao?

Ako za kratak vremenski period tako lako donosite odluke da treba mijenjati trenera, koliko dugo donosite odluku kada ga dovodite? Na osnovu čega ga birate?

Ko dozvoljava dolazak tolikog broja igrača, a kasnije i njihov odlazak? Da li više igrača godišnje dođe u prvi tim ili u pjetliće? Da li je normalno ako se dovodite u situaciju da se to dvoje uopće poredi?

Da li dolazak sedam igrača u jednom prijelaznom roku garantuje osvajanje titule? Da li takav čin podrazumijeva da je treneru sve "spremno na tanjir"? Je li takav cilj potcjenjivanje ostalih protivnika u ligi?

Ako su u tako kratkom vremenskom periodu potrebne tolike promjene, kojim se poslom vi bavite?

Novi kandidati

Kandidati za novog trenera Željezničara su Slaven Musa i Slavko Petrović.

Musa je početkom ove sezone ispadanjem od predstavnika Malte Birkirkare u 2. pretkolu Evropske lige dobio otkaz u Širokom Brijegu. To mu je drugi otkaz u ovom klubu u posljednje dvije godine. Šansu da osvoji prvenstvo imao je u sezoni 2013/14., ali je u posljednjem trenutku porazom od direkton konkurenta Zrinjskog izgubio titulu. U sezoni 2014/15. dobio je otkaz u aprilu iako je u prethodnih 28 utakmica upisao samo dva poraza.

Slavko Petrovič je od Radnika iz Bijeljine, koji se smatrao klubom sposobnim smo za borbu za opstanak, napravio klub koji će osvojiti Kup Bosne i Hercegovine u prošloj sezoni pri čemu je lansirao nekoliko odličnih igrača u bh. klubove, a štopera Samira Memiševića "poslao" je u holandski Groningen.

Prema posljednjim saznanjima, Petrović će najvjerovatnije biti novi trener Plavih.

Kandidat za novog trenera Sarajeva je Mehmed Janjoš. Osim igračke karijere provedene u ovom klubu, posebno se pamti i po sezoni 2009/10. kada je Sarajevo na veliko iznenađenje doveo do play offa za Evropsku ligu gdje je tijesno ispao od rumunskog Cluja. Ipak, te sezone je i napustio Sarajevo koje je na kraju završilo kao peti klub tabele. Kasnije je vodio Olimpic i Jedinstvo. Već duže od godinu je bez angažmana.

Ukoliko Janjoš ne preuzme klubu Sarajeva, najvjerovatnije će to učiniti neko drugo ime koje je napravilo zapaženu igračku karijeru u ovom klubu.

Na kraju, još jedno pitanje. Ako će se i dalje na isti način dovoditi igrači i od trenera očekivati da za dva mjeseca naprave magiju, onda se postavlja samo pitanje koji su treneri spremni piti tablete za glavobolju i potpisivati sporazumne raskide ugovora?