Nogomet
50

Samir Muratović: Možemo igrati još bolje, nedostaju nam brzi igrači

Piše: D. B.
Samir Muratović
Samir Muratović
Nogometna reprezentacija BiH je u proteklih nekoliko dana odigrala dvije utakmice. Prvo su Zmajevi savladali Andoru u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, a potom su remizirali s Austrijom. Bivši reprezentativac BiH Samir Muratović je u razgovoru za portal Klix.ba komentarisao rezultate i igru našeg državnog tima.

Muratović nije impresioniran igrom Zmajeva u susretu s Andorom, ali je definitivno zadovoljan osvojenim bodovima.

"S obzirom na to da smo igrali protiv Andore, koja je među lošijim reprezentacijama, rezultat je mogao biti i veći, ali je igra bila dosta dobra nakon lošijih partija. Dakle, moglo je bolje, ali nije bilo loše. Teško je igrati ekipi koja se samo brani. Ipak, najbitnije je da smo pobijedili i da krene nabolje", izjavio je Muratović.

Remi s Austrijom smatra dobrim rezultatom, ali je primijetio da nam nedostaju brzi igrači za kontre.

"Igralo se čvrsto, a naš najveći problem je što nemamo brzih igrača. Umjesto da napravimo kontru kad uzmemo loptu, mi ne napravimo ništa. Protivnik ima dovoljno vremena da se vrati. Sinoć smo imali dosta prilika za kontre, ali ne i brzih igrača. To je problem. Ipak, dobro je što smo napravili dobar rezultat protiv jake Austrije. Nosili smo se s njima i napravili korak naprijed za budućnost", rekao je bivši član bh. reprezentacije.

Pozdravio je odluku selektora Mehmeda Baždarevića da pozove nove igrače, ali i da u tim vrati Ervina Zukanovića.

"Baždarević je napravio dobar potez pozivanjem novih igrača u reprezentaciju, pogotovo Zukanovića koji se dokazao kao dobar igrač. On je sposoban da igra na nekoliko pozicija. Kad se vrate Salihović i Kolašinac, bit ćemo još bolji. Đurić je mlađi od Džeke i Ibiševića, koristit će nam u budućnosti. Treba tražiti mlađe igrače koji će zamijeniti starije. Dobro je to što se ide postepeno", smatra Muratović.

Prema njegovom mišljenju, činjenica da mnogi naši reprezentativci nisu standardni u svojim klubovima ne mora biti štetna po performanse reprezentacije.

"Nije dobro što neki ne igraju u svojim klubovima, ali su to sve velika imena, veliki igrači. No, nekad je to i dobro za reprezentaciju, jer kad dođu na okupljanje, oni požele igrati i daju sve od sebe. Primjer je Hajrović, koji je sinoć bio jedan od boljih na terenu. Isto tako, vidjeli ste Lulića protiv Andore, koji nije dugo igrao zbog povrede. Vidjela se želja, dao je sve od sebe i odigrao sjajnu utakmicu. Za Ibiševića se ne treba brinuti, trenutno je u krizi, ali mu nedostaje samo jedan gol. Bilo bi dobro da svi redovno igraju u klubovima, ali to nije neki poseban problem", jasan je bio Muratović.

On vjeruje u plasman na EP, iako je svjestan da to ne zavisi samo od Zmajeva.

"Problem je što ne zavisi sve od nas. Čekaju nas utakmice koje realno trebamo dobiti. Ako nismo u stanju pobijediti Kipar, Izrael i Vels, onda nemamo potrebe ići na EP niti smo to zaslužili. Realno je očekivati sve pobjede do kraja, iako igramo i s Belgijom. Nama treba samo samopouzdanje, jer igrački kvalitet imamo, dosta smo jaka reprezentacija. Trenutno ne pripadamo na peto mjesto, nego na drugo. Nažalost, čak i da pobijedimo u svakoj utakmici do kraja kvalifikacija, niko nam ne garantuje da ćemo otići na EP", završio je Muratović.