Rukomet
79

Kasim Kamenica: Živimo u podneblju gdje od plasmana na SP napravimo smak svijeta

Piše: D. B.
Kasim Kamenica
Kasim Kamenica
Bh. rukometni stručnjak Kasim Kamenica je u razgovoru za portal Klix.ba analizirao igre rukometne reprezentacije BiH u protekle četiri utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Istakao je loše i dobre strane našeg tima te otkrio svoja očekivanja od posljednje utakmice u grupi B protiv Hrvatske.

Kamenica je rekao da je glavni hendikep našeg tima nedostatak iskustva na velikim takmičenjima. On smatra da su izuzetno važni bodovi za plasman u drugi krug izgubljeni protiv Austrije.

"Odmah se vidjelo da nemamo iskustvo nastupa na velikim takmičenjima. To se odrazilo na svim dosadašnjim utakmicama. Vidimo da su i igrači nezadovoljni sami sobom. Neiskustvo se manifestiralo u prvom poluvremenu protiv Irana, u kojem je postojao duži period naše slabe igre. To se dogodilo i protiv Austrije, gdje u drugom poluvremenu 12 minuta nismo postigli pogodak. Ta utakmica je bila idealna prilika za nove bodove i plasman u drugi krug. Tako je bilo najlakše s obzirom na činjenicu da je i formu najlakše tempirati na početku prvenstva. Kasnije je sve veliki rizik zbog umora i povreda, što pokazuje gubitak Savića, gdje smo ostali samo s Malinovićem", izjavio je Kamenica za portal Klix.ba.

Utakmica protiv Austrije ključna, protiv Tunisa smo mogli više

Reprezentacija BiH je pokazala napredak u svojoj igri protiv Makedonije iako je na kraju poražena.

"Utakmica s Makedonijom je pokazala određeni napredak u odnosu na prethodne dvije utakmice. Pokazali smo određeni napredak, prije svega kad je riječ o kontinuitetu u igri. Odigrali smo neizvjestan meč, na poluvremenu je bilo dva gola razlike, a u drugom jedan razlike. To je bio dobar pomak, no, Makedonija je iskusan tim, ovo su prvenstvo shvatili kao posljednju šansu generacije za plasman na Olimpijske igre te nije iznenađenje što smo izgubili", rekao je proslavljeni bh. rukometni trener.

Kamenica je rekao da je od naših reprezentativaca očekivao više u utakmici protiv Tunisa, kao i da su naši igrači zbog loše organizacije u situaciji dobrog rezultata i brojčane prednosti propustili osigurati pobjedu.

"Očekivao sam više u utakmici protiv Tunisa, jer oni slabo prolaze s reprezentacijama iz bivše Jugoslavije, bez obzira na to što imaju našeg trenera. Jedini hendikep nam je to što smo slabo počeli prvo i drugo poluvrijeme, zbog čega smo morali juriti rezultat. Vidljiv je bio pomak u našoj igri, poboljšali smo kontranapad, postizali smo lake golove, a i produženi kontranapad je davao efekte, mada se moglo i više učiniti. Tunis je mijenjao dva igrača iz pozicije napada u poziciju odbrane, tu smo ih trebali više stiskati. Finiš utakmice je bio nespretan i tragičan za nas. Teškom borbom smo došli do prednosti od dva gola, a onda smo pokazali taktičku nedisciplinu i naivnost. Sa dva gola više smo pokazali da nemamo organizaciju, a morali smo iskoristiti tu situaciju. Umjesto toga, omogućili smo golmanu Tunisa da napravi dobru statistiku iako dotad golmani Tunisa nisu pokazali vrijednost. Rezultat je bila pobjeda Tunisa uz dosta sreće u meču koji je odlučivao, a u kojem smo mogli i mi pobijediti, a da to ne bude iznenađenje. Na strani Tunisa je bilo i iskustvo", kazao je Kamenica.

Individualni učinak nedovoljan zbog umora

Kao glavni problem je izdvojio slab učinak igrača na pojedinim pozicijama, koji je uglavnom posljedica umora i velike minutaže.

"Krila nam igraju svih 60 minuta i nisu na željenom učinku. Mikić i Zulfić ne ulaze na teren i to je nemoguća misija da jedan igrač igra četiri utakmice po svih 60 minuta na takmičenju gdje je malo vremena za oporavak. Zašto je to tako, ne znam, selektor Marković zna bolje da li Mikić i Zulfić zaslužuju priliku da nastupe, ako ne zaslužuju, onda treba tražiti druge igrače. Primjer je Perić u kojeg se ulaže, koji ima i dobre i loše role, ali će mu nastupi na SP-u mnogo koristiti u karijeri. Dakle, ostali smo bez širine rotacije, kao i bez željenog učinka na krilnim pozicijama, posebno Vražalića od kojeg smo navikli vidjeti više", istakao je bh. trener.

Odbranu je pohvalio, ali je ukazao na slabosti kontranapada i vanjske pozicije.

"Generalno, defanzivno smo bili dosta korektni, uključujući golmana Burića. Međutim, nedostaje nam razrađena faza kontranapada, da imamo sistem, ako smo s jednim pivotmenom, da formiramo sistem 3-3, a ako imamo dva pivotmena u odbrani da imamo sistem 2-2-2. Do sinoćnje utakmice se tu nismo pomakli, trebalo nam je više lakih golova. Protiv Tunisa se odrazilo i to što forma Prcea i Karačića nije na zadovoljavajućem nivou zbog njihovih povreda pred sam šampionat. Prcea smo osposobljavali tokom priprema. Ispada da je Malinović broj 1 po učinku bekova. Tu smo ostali prazni. Čelica je, osim u utakmici s Iranom, igrao ispod svog nivoa. Individualni učinak vanjskih igrača nije bio zadovoljavajući, što je razumljivo s obzirom na veliku minutažu i zamor", smatra Kamenica.

Važno je zadržati kontinuitet igranja na velikim takmičenjima

Rukometna reprezentacija BiH posljednju utakmicu grupne faze igra u petak protiv reprezentacije Hrvatske.

"Naša reprezentacija ima karakter, u svakoj su utakmici odigrali maksimalno borbeno. Utakmica protiv Hrvatske je posljednja prilika da se anulira poraz od Tunisa. Ne sumnjam da će momci dati sve od sebe, ali je teška misija vaditi se protiv ambiciozne Hrvatske, koja želi maksimalan broj bodova. Šanse su nam male, ali su iznenađenja moguća, jer favoriti znaju podbaciti. U odbrani smo dobri, čvrsti, a u kontranapadu moramo malo 'spustiti' ručnu i opustiti se. Treba pridodati i bolji individualni učinak i sve je moguće", rekao je poznati Goraždanin.

Na kraju je istakao važnost plasmana na SP za dalji razvoj rukometne reprezentacije BiH.

"Puno nam znači plasman na SP. No, mi živimo u podneblju gdje od toga napravimo smak svijeta. Prvo kažemo da je plasman veliki uspjeh, a onda smo veoma razočarani što nismo prošli dalje. Bili smo u ravnopravnoj poziciji da prođemo dalje, ali nismo. Sad je važno ići na kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima. Na dobrom smo putu jer smo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo uzeli bod Bjelorusiji, direktnom konkurentu. Pobjeda kod kuće nas vodi na EP i to je onda kontinuitet", završio je Kamenica.