Nogomet
11

Fuad Muzurović: Hendikep je što naši nogometaši ne igraju standardno u svojim klubovima

Piše: D. B.
Fuad Muzurović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fuad Muzurović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. nogometni stručnjak i bivši selektor reprezentacije BiH Fuad Muzurović u razgovoru za portal Klix.ba otkrio je svoja očekivanja od izazova koje očekuju naše Zmajeve u narednom periodu. Istakao je povjerenje u selektora Mehmeda Baždarevića i vjeru u dobre rezultate.

Dolaskom Baždarevića na mjesto selektora nogometne reprezentacije BiH su uslijedile i promjene u igračkom kadru, preciznije, pojavila su se neka nova imena.

"Ne mogu ocjenjivati nove reprezentativce, ali Baždarević sigurno može jer je mnogo putovao kako bi se uvjerio u njihov kvalitet. On ima pravo da odluči i pozove ih. Svi dosadašnji selektori su pronalazili nove igrače, pa tako radi i Meša, kojem beskrajno vjerujem. Te momke je pozvao jer sigurno zaslužuju. Drago mi je i zbog Štilića koji je bio pomalo zapostavljen, a koji je sada dobio šansu. Također, dobro je što je tu i talentovani Bajić, a čuo sam mnogo i o Đuriću", izjavio je Muzurović.

On je uvjeren da će Baždarević izvući maksimum iz našeg najboljeg državnog tima.

"Meša je uvijek bio borac, nikad se nije predavao, davao je sve od sebe. Upravo to će tražiti i od svojih odabranika. Neka utakmica se može izgubiti, ali se srce mora ostaviti na terenu", rekao je bh. stručnjak.

Zmajevi protiv Andore u subotu igraju kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2016. Muzurović očekuje pobjedu i podizanje atmosfere, a prijateljski susret koji se igra tri dana kasnije, smatra odličnim testom.

"Nadam se da će reprezentacija protiv Andore ostvariti dobar rezultat i ponovo stvoriti dobru atmosferu nakon ranijih negativnih dešavanja. Moramo imati ispravan pristup svakoj utakmici i vjerujem da to naši reprezentativci znaju. Ozbiljna provjera će biti protiv Austrije, protivnika koji je u svojoj grupi pokazao kvalitet", kazao je Muzurović.

Neredovne nastupe pojedinih bh. reprezentativaca u njihovim klubovima smatra velikim nedostatkom, ali vjeruje u dobre rezultate.

"Izuzetan hendikep za Baždarevića je činjenica da ima malo igrača koji su standardni u svojim ekipama, no, bez obzira na to, uvjeren sam da će reprezentativci odigrati dobro u naredne dvije utakmice. Neka ozbiljno shvate susret i pobijede, to je najvažnije", smatra bivši selektor reprezentacije BiH.

Prema njegovim riječima, Zmajevi još uvijek imaju šanse za plasman na Euro.

"Optimista sam. Promjena uvijek donosi nešto dobro, teoretska šansa postoji. Uvjeren sam da će naša reprezentacija biti posložena i da će dati sve od sebe. Nadam se da nećemo gubiti kontinuitet i da ćemo se plasirati u Francusku. Bili smo na svjetskom prvenstvu, sad treba da odemo na evropsko. Čak i ako se to ne dogodi, Meši moramo pružiti šansu i više vremena", završio je Muzurović.