Prijeteće poruke
110

Ruska trenerica morbidno provocirala Japanca: Moramo vas podsjetiti na Hirošimu i Nagasaki

K. H.
Marina Uljankina (Foto: Twitter)
Marina Uljankina (Foto: Twitter)
Ruska trenerica tamošnje reprezentacije u gimnastici Marina Uljankina izazvala je mnogo kontroverzi zbog neprimjerene izjave o ratu u Ukrajini rekavši japanskom biznismenu koji je predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije da bi ga trebala podsjetiti na Hirošimu i Nagasaki.

Ona je, vjerovatno ljuta zbog činjenice da su ruski i bjeloruski sportisti dobili sanckije i nemaju pravo nastupa pod zastavama svojih država, poručila predsjedniku Međunarodne gimnastičke federacije Morinariju Watanabeadu bi ga trebala podsjetiti na Hirošimu i Nagasaki.

Američki bombarder B-29 bacio je 6. augusta 1945. godine atomsku bombu razorne moći 20 kilotona, zvanu Čovječuljak, na Hirošimu kada je na licu mjesta poginulo 80.000 ljudi, 12.000 je nestalo, a 40.000 je ranjeno.

Američki avioni su 9. augusta bacili još jednu bombu razorne moći 21 kilotonu, zvanu Debeljko, na Nagasaki, kada je poginulo 40.000 ljudi, a 60.000 je ranjeno. Broj žrtava bi bio mnogo veći da bomba nije promašila prvobitnu metu zbog lošeg vremena.

Najmanje 200.000 ljudi je ozračeno i oni su umrli ili su cijeli život patili od bolesti vezanih za radijaciju, čime je broj žrtava povećan na skoro pola miliona ljudi.