Nogomet
0

Rooney rastužio Anfield: Manchester United bolji od Liverpoola

Piše: O. T.
Emre Can i Ander Herrera (Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Osim kultne uvertire navijača Liverpoola tokom intoniranja himne "You'll never walk alone", sve je ličilo na još jednu utakmicu za zaborav pošto igrači Redsa i Manchester Uniteda u 22. kolu Premiershipa sve do finiša utakmice nisu pokazali ništa posebno.

Nije više strano kada neko kaže da nije uživao u utakmici u kojoj sudjeluje Manchester United pod vodstvom Louisa Van Gaala. Ni Liverpool Jurgena Kloppa nije uspio razbiti monotoniju koja je vladala većim dijelom utakmice.

Činilo se da će biti drugačije u 10. minuti kada je De Gea istrčao sa gola i na nekih 18 metara stigao loptu prije Lallane, potom lopta dolazi do Firmina koji šutira pored gola. Dvije minute kasnije Firmino još jednom prijeti, ali bezuspješno. Potom je uslijedio period kada se igralo na sredini terena, a jedine šanse došle su nakon nekoliko bezazlenih šuteva sa distance.

Narednu veću priliku ponovo je imao Liverpool u 31. minuti preko Hendersona. Domaći tim je u 39. minuti tražio penal nakon što je Martial startovao nad Firminom, ali glavni sudija Mark Clattenburg donio je ispravnu odluku i pustio da se igra nastavi. Poluvrijeme je završeno bez ijednog šuta Manchester Uniteda u okvir gola Redsa, a to se desilo i u prvoj utakmici ova dva tima na Old Traffordu.

Gosti su imali vrlo dobru priliku preko Martiala u 56. minuti koji se izborio za udarac nakon solo prodora kroz šesnaesterac gostiju, ali je bio neprecizan.

Liverpool je zaprijetio u 63. minutu udarcem Hendersona, ali je on pucao ravno u De Geu. Potom je španski golman u 67. minuti odlično intervenisao nakon šuta Cana, a onda i Firmina koji je došao do lopte.

Tim Jurgena Kloppa imao je više šansi i izgledalo je da su oni bliži golu. Ipak, mreža se tresla iza leđa Mignoleta. United je nakon akcije iz kornera zaprijetio preko Fellainija koji pogađa prečku, a odbijenu loptu u gol je pospremio Rooney u 78. minuti i tako postigao prvi gol na Anfieldu još od 2005. godine. Kapiten Uniteda pokazao je da ulazi u formu pošto je ovo bio njegov četvrti gol u posljednje tri utakmice u ligi.

Kolosalnu priliku za izjednačenje imao je Firmino nedugo nakon gola Rooneya, ali nije uspio primiti loptu svega tri metra ispred gola Mancehster Uniteda koji je uspio sačuvati prednost i slaviti veliku pobjedu iako su većim dijelom meča bili slabiji tim na terenu.

Tottenham - Sunderland 4:1 Bournemouth - Norwich 3:0 Chelsea - Everton 3:3 Manchester City - Crystal Palace 4:0 Newcastle - West Ham 2:1 Southampton - WBA 3:0 Aston Villa - Leicester 1:1

Liverpool - Mancehster United 0:1 Stoke - Arsenal (danas, 17:15 sati) Swansea - Watford (ponedjeljak, 21 sati)

Tabela: