Slavni Brazilac
84

Ronaldo za 110 miliona eura prodao svoj klub, u Španiji ljuti zbog njegovog komentara

N. M.
Ronaldo s novim vlasnikom Cruzeira (Foto: Twitter)
Ronaldo s novim vlasnikom Cruzeira (Foto: Twitter)
Legendarni nogometaš Ronaldo Luís Nazário de Lima zvanično je prodao udio od 90 posto vlasništva u brazilskom klubu Cruzeiro, koji je vodio dvije i po godine.

Ronaldo je kupio Cruzeiro u decembru 2021. godine za 70 miliona eura, a sada ga je prodao biznismenu Pedru Lourencu za 110 miliona eura.

Posmatrajući priču iz tog ugla, 47-godišnji osvajač Zlatne lopte je iz ovog posla izašao u plusu, ali jasno je da je tokom dvije i po godine uložio još ogromnu sumu novca u Cruzeiro.

O tome dovoljno svjedoči činjenica da Ronaldo otkriva da je u potpunosti izmiren dug Cruzeira koji je iznosio 195 miliona eura, a za vrijeme vladavine Ronalda u klubu, Cruzeiro se vratio u elitni rang brazilskog nogometa. Brazilac kaže da je klubu vratio i kredibilitet te mu osigurao administraciju koja može samostalno nastaviti da ga vodi.

Nakon prodaje Cruzeira je Ronaldo rekao da je iza njega "dan pomiješanih emocija", a uz osmijeh je najavio da je Real Valladolid "sljedeći", naslutivši i njegovu prodaju. To je izazvalo reakcije iz Španije, gdje smatraju da je tako narušio kredibilitet kluba čiji je također vlasnik.

Inače, Valladolid je trenutno drugoligaš u Španiji, ali izgledno je da će se vratiti u elitni rang jer je lider druge lige.

U gradu su zabrinuti i jer smatraju da je Ronaldo više povezan s Real Madridom, klubom za koji je nastupao, a Brazilac je nedavno imao i određene razmirice s lokalnom gradskom upravom.

Također, loše su navijači Valladolida dočekali i pokušaj modernizacije klupskog grba, što je izazvalo probleme.

TWITTER]1784734952140988615[/TWITTER]

Ronaldo će uprkos prodaji udjela vlasništva, ostati u Upravnom odboru Cruzeira, kluba u kojem je i počeo svoju nogometnu karijeru davne 1993. godine.

Za Cruzeiro je tada Ronaldo postigao 44 gola na 47 utakmica i ostvario transfer u PSV Eindhoven. Kasnije je igrao i za Barcelonu, Inter, Milan i Corinthians.

Nakon prodaje kluba istakao je da je iza njega "dan pomiješanih emocija".

Novi vlasnik Lourenco je na čelu kompanije BPW Sports i vlasnik lanca supermarketa "Supermercados BH" i on sada ima 90 posto vlasništva nad Cruzeirom.