Nemilosrdni Rusi
2

Reprezentativac Ukrajine ispričao srceparajuću priču o ubistvu svog prijatelja

H. H.
Kovalenko je za Ukrajinu odigrao 32 utakmice (Foto: EPA-EFE)
Kovalenko je za Ukrajinu odigrao 32 utakmice (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš Spezije i reprezentativac Ukrajine Viktor Kovalenko iz daljine na svoj način preživljava užas onoga što se događa u njegovoj zemlji.

U intervjuu za La Gazzettu dello Sport bivši playmaker Šahtara iz Donjecka ispričao je šokantnu priču, potvrdivši pritom da je njegova porodica još uvijek na ukrajinskom tlu i da ne može napustiti zemlju.

U jednom trenutku razgovora, Kovalenko je italijanskim novinarima pokazao fotografiju mrtvog tijela ispred automobila u svom rodnom gradu Hersonu.

"Bio mi je prijatelj. Skrivao se pet dana prije nego što je pokušao pobjeći iz zemlje sa svojim bratom i djevojkom. Rusi su ih zaustavili na kontrolnoj tački i ubili su ga s još jednim čovjekom. Ubili su ih, a njihova tijela nisu ni vratili na pokop. Djevojku su držali tri sata, a kad su je pustili, pobjegla je vrišteći", ispričao je vezista koji u Speziji nastupa kao posuđen igrač Atalante.

Kovalenko je u nastavku objasnio da je trenutno nemoguće da njegova porodica napusti Ukrajinu, jer Rusi pucaju po svima redom.

"Trenutno je nemoguće da dođu u Italiju. Preopasno je. Ako Rusi vide automobil u blizini, pucaju. Nije ih briga ko je unutra, ima li civila, žena ili muškaraca... Tri su kontrolne tačke prije granica od Hersona", objašnjava igrač Spezije.

"Moji roditelji, kao i mnogi Ukrajinci, nikada nisu izašli iz kuće. Ako odu, neće ništa naći kad se vrate. Rusi bi ušli i sve bi uzeli. Što biste vi uradili? Izbor je lak. Ostaješ tu i braniš svoj dom i svoj život. Moj otac ima pušku... nada se da je neće koristiti, ali spreman je braniti sebe i svoju porodicu", kazao je Kovalenko.

Ukrajinski nogometaš je ove sezone odigrao 20 utakmica za Speziju u svim takmičenjima i postigao je jedan gol uz četiri asistencije. Za reprezentaciju Ukrajine nastupio je u 32 susreta.