Ima 71 godinu
42

Ranieri najavio odlazak u penziju: Cagliari će biti moj posljednji klub

D. B.
Italijanski nogometni stručnjak Claudio Ranieri otkrio je da će mu trenutni posao u Cagliariju ujedno biti i posljednji u trenerskoj karijeri iako bi napravio izuzetak ukoliko bi se ukazala šansa da vodi neku reprezentaciju.

Ranieri ima 71 godinu, a ostat će posebno upamćen po sezoni 2015/2016 kada je napravio ogromno iznenađenje te s Leicester Cityjem osvojio engleski Premiership. Cagliari je preuzeo početkom ove godine sa zadatkom da vrati klub u Seriju A, u čemu je i uspio. Trener je zaista bio sjajan na Sardiniji, kroz play-off je osigurao povratak u društvo najboljih nakon što je proteklu sezonu završio na petom mjestu Serije B.

U razgovoru za La Repubblicu, Ranieri je govorio o svojim planovima za budućnost.

"Odlučio sam da će Cagliari biti posljednji klub koji ću voditi. Napravit ću izuzetak samo u slučaju privlačne ponude za vođenje reprezentacije. Moram napomenuti da nisam kandidat za selektora Italije. I da, s vođenjem klubova ću završiti u Cagliariju, ali ne znam kada. Ovo je zaista pravo mjesto za završetak, osjećam da konačno zatvaram krug. Moja karijera je počela ovdje, Cagliari me je pozvao i vjerovao mi iako sam bio mlad i bez iskustva. Bilo je to prije 35 godina, nisam ni znao da li ću postati trener. Počelo je s idejom da se vratimo u Seriju B za nekoliko godina, a mi smo u dvije godine stigli iz Serije C u Seriju A. Od tada je Cagliari u mom srcu", izjavio je Ranieri.

Klub je doveo nekoliko pojačanja ovog ljeta među kojima su Ibrahim Sulemana i Tommaso Aguello, kao i posuđeni igrač Rome Eldor Shomurodov.