"Kralj crvenih kartona"
39

Ramos: Najlakše je isključiti Ramosa

Totalsport
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U nedjeljnoj prvenstvenoj utakmici protiv Rayo Vallecana, Sergio Ramos dobio je dva žuta kartona u razmaku manjem od 60 sekundi. To mu je bilo 16. isključenje otkad je član Real Madrida.

Real Madrid je protiv gradskog suparnika Rayo Vallecana poveo u 3. minuti golom Morate, a onda je Sergio Ramos u 12. minuti postigao lijep pogodak glavom nakon slobodnog udarca Mesuta Özila.

Španski reprezentativni igrač nakon toga je bio protagonist uistinu rijetke situacije. Prvo je u 17. minuti dobio žuti karton zbog prekršaja nad Leom Baptistaom, a onda je nepunu minutu nakon toga dobio i drugi žuti zbog namjernog igranja rukom. Dojam je da mu je sudija prvi žuti pokazao prestrogo.

Bilo kako bilo, Ramosu je to bio već 16. crveni karton otkad se pridružio Real Madridu iz Seville 2005. godine, a 12. u prvenstvenoj utakmici. Niti jedan igrač Real Madrida u historiji nije prikupio toliko crvenih kartona u ligaškim duelima. Fernando Hierro ih je dobio 10, ali on je odigrao 439 utakmica u prvenstvu. Ramosu je susret protiv Rayo Vallecana bio 250. u Primeri.

U preostaloj 91 utakmici u ostalim takmičenjima zaradio je još četiri isključenja, dva u Ligi prvaka i dva u Kupu kralja.

U prvenstvenim duelima je Ramos uz 12 crvenih kartona dobio i 111 žutih. Zanimljivo je da nikada nije bio isključen u dresu španske reprezentacije, iako je prikupio 99 nastupa.

Ramos za to ima objašnjenje.

"Stvarno sam uznemiren zbog mog isključenja. Uistinu je neobično nekome pokazati dva kartona u razmaku od dvije minute. Ja nisam igrač koji ide preoštro na suparničke igrače, nikada nemam namjeru povrijediti suparnika. Osjećam se očajno jer sam ostavio saigrače s igračem manje, zbog čega je trener morao raditi i promjene. Mislim da španski nogomet zaslužuje vrhunske sudije, jer imamo i odlične igrače", kazao je Ramos.

Smatra da bi sudije trebali znati kako interpretirati situacije.

"Moj prvi žuti karton je bio potpuno neopravdan. Nije pošteno zbog toga ostaviti ekipu na terenu s igračem manje. Vrlo je lako isključiti Sergija Ramosa, s obzirom na ono što sam ranije radio na terenu i ono što jesam. Pokažeš crveni Ramosu i nemaš nikakve brige. U evropskim takmičenjima ipak imamo drukčiji tip sudija", zaključio je 26-godišnji odbrambeni igrač Real Madrida.